Direct naar artikelinhoud
Anderlecht

Onrust in Anderlecht: jongeren gooien stenen en brandbommen naar gemeentehuis

De politie staat paraat om rellen zoals in april te voorkomen.Beeld Marc Baert

Verschillende jongeren hebben met stenen en brandbommen naar het gemeentehuis op het Raadsplein in Anderlecht gegooid. Ze protesteren tegen de buitenvervolgingstelling van de agenten die betrokken waren bij de dodelijke achtervolging van Adil (19). Op sociale media circuleert ook al een oproep om morgen te protesteren voor het gemeentehuis.

Video wordt geladen...

De lokale politie had rekening gehouden met heftige reacties op het nieuws over de buitenvervolgingstelling in de zaak-Adil. Meerdere politiepelotons van de lokale en de federale politie en het waterkanon stonden daarom klaar om in te grijpen indien nodig. 

Adil kwam in april om bij een botsing met een politievoertuig. Hij reed tijdens de lockdown op zijn scooter en vluchtte toen hij de politie zag aankomen. Een patrouille wilde hem naar eigen zeggen controleren omdat hij te snel reed en - tijdens de eerste lockdown - mogelijk geen essentiële verplaatsing maakte. Adil draaide de Nijverheidskaai op en botste frontaal op een anoniem politievoertuig dat naar hem op zoek was.

Geen schuld

Een dag later braken rellen uit op het Anderlechtse Raadsplein uit protest tegen het politieoptreden. Het parket maakt vandaag bekend dat het de betrokken agenten niet zal vervolgen voor de dood van Adil. Volgens het parket treft de politie geen schuld voor zijn dood. 

Na het nieuws bleef het nog uren rustig in Anderlecht, tot omstreeks 20 uur. “Jongeren kwamen naar het plein voor het gemeentehuis en gooiden met stenen naar het gebouw", zegt een politiewoordvoerster. “Ze hebben ook met brandbommen gegooid.” 

Of er al arrestaties verricht zijn, kon de woordvoerster nog niet zeggen. Het waterkanon is nog niet gebruikt. “De interventie is nog niet afgelopen.”

Op sociale media circuleert intussen een oproep om morgen om 14 uur samen te komen voor het gemeentehuis, uit protest tegen de beslissing van het parket. De advocaat van Adil’s familie heeft eerder vandaag al laten weten dat de zaak nog niet voorbij is. Hij zal bijkomende onderzoeksdaden vragen en hoopt dat er alsnog een proces komt.