© BELGA

“Weyts heeft de keuze: kamperen op eigen gelijk of historische consensus bouwen”

“De Vlaamse regering heeft er zelf voor gezorgd dat het dossier van de Oosterweel volledig in de modder is terechtgekomen”. Dat zegt Vlaams parlementslid Wouter Van Besien in een reactie op de adviezen van de auditeurs van de Raad van State. Volgens Van Besien staat minister van Mobiliteit Ben Weyts voor een fundamentele keuze. “Ofwel toont hij zich als een straatvechter die de actiegroepen zwart maakt en blijft kamperen op het eigen gelijk, ofwel stijgt hij boven zichzelf uit en gaat hij op zoek naar een historische consensus”, aldus Van Besien.

Volgens de Mediahuis-kranten hebben de auditeurs fundamentele kritiek op de manier waarop het milieueffectenrapport (MER) van Oosterweel tot stand kwam. Als de auditeurs worden gevolgd, dan wordt het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) vernietigd en wacht het hele project een ‘setback’ van verscheidene jaren.

Groen-politicus Wouter Van Besien is niet verrast door de kritiek van de auditeurs van de Raad van State. Volgens hem heeft de regering het aan zichzelf te wijten dat het dossier “in de modder is terechtgekomen”. “Juridisch heeft de regering duidelijk fouten gemaakt, en dat wist de regering al lang. Vooral het feit dat de alternatieven van de actiegroepen niet volwaardig zijn onderzocht, is daarbij zeer kwalijk”, stelt Van Besien.

Maar Van Besien wil de kritiek gebruiken om te komen tot een “historische consensus”. Hij roept bevoegd minister Weyts op om zich niet te gedragen als een “straatvechter” die vasthoudt aan het eigen gelijk, maar dat hij “de volgende dertig dagen gebruikt om die historische consensus op te bouwen”.

Die consensus moet volgens Van Besien onder meer snelle filemaatregelen bevatten, maar ook een “evenwichtig haventracé” en een “geloofwaardig plan voor de overkapping”. Van Besien: “Als dat lukt, kan het terecht geleverde gevecht tegen de plannen van BAM afgerond worden en kan de realisatie eindelijk beginnen”. De Groen-politicus wil zelf alvast mee aan die consensus werken. “Dit dossier moet uit de modder”, besluit Van Besien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer