© Politie Antwerpen

Opnieuw feest stilgelegd in joodse buurt: politie snijdt deur open met slijpschijf

In Antwerpen heeft de lokale politie donderdagavond in de Joodse wijk een feest stilgelegd waar ongeveer 120 personen aanwezig waren. Het aantal ter plaatse betrapte personen bleef wel beperkt, omdat heel wat feestvierders de zaal in kwestie nog snel konden ontvluchten voor de politie met een slijpschijf binnen geraakte.

Een politiepatrouille merkte donderdagavond omstreeks 19 uur op hoe verschillende mensen een gebouw in de Belgiëlei binnengingen. “Meer dan dat er mensen het pand verlieten”, aldus de politie, die daarop discreet toezicht begon te houden “om een beeld te krijgen van de situatie”. Toen de politie even later wilde overgaan tot controle, stonden de agenten voor een gesloten deur: mogelijk had iemand de politie in de gaten gekregen. Er was een slijpschijf nodig om de metalen deur te kunnen openen.

“Toen leden van de mobiele eenheid en wijkteams de feestruimte betraden, hadden alle genodigden de vlucht genomen”, aldus de politie. “Het feest was net daarvoor duidelijk nog volop aan de gang”, aldus de politie. De agenten troffen er namelijk “een tiental gedekte feesttafels met plaats voor zo’n 120 personen aan”, waarbij de afstandsregels niet gerespecteerd werden. “Het had er alle schijn van dat de feestvierders de ruimte halsoverkop hadden verlaten. Op de tafels bleven dranken en etenswaren achter, in de keuken stonden de potten nog op het vuur en waren de ovens in nog werking. Omwille van de veiligheid heeft de politie de fornuizen uitgedraaid en de ovens uitgeschakeld.”

“Over muurtjes geklommen”

Op dat moment waren tientallen mensen al weggevlucht: “Via alle mogelijke uitwegen, aanpalende woningen of een school, of bijvoorbeeld door over muurtjes te klimmen”, aldus politiewoordvoerder Wouter Bruyns. Het was al de derde keer deze week dat de Antwerpse politie een feest binnen de Joodse gemeenschap aantrof. De eerste twee keer werden er respectievelijk 42 en 57 personen betrapt, nu zou het aantal allicht nog een pak hoger hebben gelegen als alle aanwezigen geïdentificeerd waren.

 ©  politie Antwerpen

Na controle kon de politie nog wel 33 verstopte mensen vinden die “probeerden te ontkomen door zich te verstoppen in de kelder, in de garage of in traphallen”. 32 van hen bleken meerderjarig, zij kregen een proces-verbaal en riskeren voor de politierechtbank een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en een geldboete van 1.664 tot 32.000 euro. Drie mensen werden ook bestuurlijk gearresteerd: twee omdat ze illegaal in het land verblijven, een derde omdat hij blijvend de openbare orde bleef verstoren.

Forum der Joodse Organisaties: “Geen woorden voor, dit mag niet gebeuren”

“Het is vreselijk dat een groep mensen de wetten die de veiligheid van iedereen moeten garanderen niet volgen”, reageert Regina Sluszny van het Forum der Joodse Organisaties, de voornaamste koepel van Joodse organisaties in ons land. “Iedereen is nochtans op de hoogte van de regels die ze moeten volgen: wij communiceren daarover in verschillende talen, zodat iedereen het zeker verstaat. Ze weten dus dat het niet mag. Waarom ze het dan toch doen? Dat is mij ook een vraag. Of er rabbijnen zijn die mensen aanmoedigen om zich niets aan te trekken van de regels? Ik wil dat geloven, maar ik weet niet wat er daaraan moet gebeuren. Daar kunnen wij hen als organisatie spijtig genoeg geen verantwoording voor laten afleggen. Als ze dat zouden doen, moeten ze worden gestraft. Daar zijn geen woorden voor, dat mag niet gebeuren. Dit is gewoon spijtig voor de hele Joodse gemeenschap.”

“Wij hebben hier geen enkel begrip voor en voelen zelfs diepe schaamte”, zegt ook woordvoerder Hans Knoop. “Het gaat voor alle duidelijkheid niet over ‘Joodse feesten’, want dat slaat op feesten naar aanleiding van de Joodse kalender. Hier ging het om privéfeesten waar Joden aanwezig waren: een bar mitswa en twee huwelijken, naar ik begrijp.”

LEES OOK. Politie legt twee feesten met in totaal zo’n 100 aanwezigen stil

Knoop stelt dat het FJO “alles in het werk blijft stellen om iedereen binnen de heel verscheiden Joodse gemeenschap te bereiken” om hen te wijzen op de coronamaatregelen. “In het geval van de zeer chassidische strekking in Antwerpen doen we dat vooral via synagogen en rabbijnen, want zij zijn niet vertegenwoordigd in het Forum”, zegt hij. “Ik heb begrepen dat vooral zij aanwezig waren op die feesten. Het is nochtans een Joods gebod om de regels van de overheid te volgen en ze moeten beseffen dat ze op deze manier de volksgezondheid in gevaar brengen. Misschien niet zozeer die van niet-Joden, want het sociaal contact daarmee is erg beperkt, maar zeker van de eigen gemeenschap.”

 ©  lej

Knoop stelt dat het allicht gaat om feesten die al maanden voorbereid waren, allicht al van voor de eerste lockdown dit voorjaar. “Maar dat mag natuurlijk geen excuus zijn”, zegt hij. “We betreuren dit echt ten zeerste.”

Burgemeester De Wever gaat in dialoog

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) waarschuwt er in een reactie voor om de Joodse gemeenschap nu niet specifiek te viseren. “Of het nu gaat over religieuze trouwfeesten of jongeren die we uit hotelkamers plukken: de overtreders zijn een dwarsdoorsnede van de samenleving”, zegt hij. “Maar ze schenden allemaal de regels. Daar treden we hard tegen op. Onze lokale politie levert uitstekend werk.”

De Wever zal volgens zijn kabinet wel contact opnemen met belangrijke figuren van de verschillende gemeenschappen in zijn stad om er nogmaals op te wijzen dat dit soort feesten niet door de beugel kan.

 ©  lej

 ©  lej

 jvh, tg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer