Rusland werkt aan ontwikkeling van een eigen ruimtestation

Rusland zou opnieuw moeten bekijken op welke manier zijn ruimtevaartindustrie in de toekomst nog verder bij de werking van het International Space Station (ISS) betrokken wil blijven. Over enkele jaren wil het land immers een eigen ruimtestation in een baan om de aarde brengen. Dat heeft Vladimir Solovyov, onderdirecteur van het Russische raketbouwer Energia, gezegd.

Roscosmos, het Russische ruimtevaartbureau, had eerder al gezegd nog minstens tot 2024 van het International Space Station gebruik te zullen maken. Een verlenging van die samenwerking werd daarbij niet uitgesloten.

ROSS

‘Rusland moet bekijken of het nog wel zinvol is om in de toekomst aan het internationaal ruimtestation te blijven deelnemen,’ benadrukte Solovyov. ‘De Russische ruimtevaartsector zou zich daarentegen mogelijk moeten concentreren op de inzet van eigen stations.’

Energia werkt op dit ogenblik al aan het Russian Orbital Service Station (ROSS). Dat project zou over vier jaar kunnen starten met de assemblage van een Russisch ruimtestation in een baan om de aarde.

Het International Space Station is een initiatief van Roscosmos en zijn Amerikaanse sectorgenoot Nasa. Energia houdt toezicht op het Russische gedeelte van het complex. Het ruimtestation wordt door veertien landen gebruikt. Naast de Verenigde Staten en Rusland zijn immers ook Japan, Canada en de lidstaten van het European Space Agency (ESA) bij het project betrokken.

In mei had ook Dmitry Rogozin, topman van Roscosmos, aangegeven dat Rusland aan de ontwikkeling van een nieuw ruimtestation moest beginnen te denken. ‘Er moet immers rekening mee gehouden worden dat het ISS mogelijk nog slechts zeven tot tien jaar zal kunnen functioneren,’ voerde hij aan. ‘De infrastructuur begint te verouderen en er dreigen steeds technische defecten op te treden.’

De huidige internationale afspraken rond het gebruik van het ISS lopen in 2024 af. Solovyov heeft niet aangegeven dat Rusland voor die datum de samenwerking zou moeten beëindigen. Ook hij wees echter op het verouderende complex. In de tweede helft van dit decennium mag volgens hem een lawine van defecten aan de apparatuur worden verwacht.

MIR

Het Russische ruimtestation zal volgens Solovyov uit drie tot zeven modules bestaan. Het complex zou geschikt zijn voor een bezetting van twee tot vier personen. Solovyov voegde eraan toe dat het station gebruik zou maken van een open architectuur en door zijn vervangbare modules op een onbeperkte levensduur zou kunnen rekenen.

Het ROSS zou enigszins op het vroegere Russische ruimtestation MIR lijken. Dat station werd in het begin van deze eeuw ontmanteld.

Meer