Direct naar artikelinhoud
CoronamaatregelenOverlegcomité

Virologen en zorgsector reageren opgelucht op Overlegcomité: ‘Moedig en vooruitziend’

Erika Vlieghe.Beeld BELGA

Dat de regering ook op kerst de deur op slot houdt, kan bij de wetenschappers en de zorgsector op veel bijval rekenen. ‘Dit is moedig en vooruitziend’, zegt infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen).

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, reageert tevreden op de beslissingen van het Overlegcomité. Die zijn nodig om de last op de zorgsector niet nog groter te maken. 

“De regering gaat verder op een ingeslagen weg”, zegt ze. “Daar kan ik me ook helemaal in vinden. Tegelijk houd ik mijn hart vast, want het aantal patiënten op intensieve zorgen is nog steeds hoog (donderdag waren er nog steeds meer dan duizend ic-bedden ingenomen, YV). Omdat er nog steeds zoveel covidpatiënten zijn, wordt er ook nog steeds veel zorg voor anderen uitgesteld.” 

Ook biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/Hasselt) is blij dat we nog niet echt versoepelen. “In Duitsland zullen ze bij de kerstfeesten bijeenkomsten tot en met tien personen toelaten”, zegt Molenberghs. “Het zou niet verstandig zijn dat hier ook te doen. Het is hard voor iedereen. Maar we mogen wat we nu al verworven hebben, niet weggooien – hoe belangrijk die feestdagen ook zijn. Begin volgend jaar zullen we daar dan de vruchten van plukken.” 

Echte versoepelingen zouden pas vanaf half januari kunnen, zo klonk het op de persconferentie. De lat die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke legt, zou volgens Molenberghs in januari bereikt kunnen worden. “En dan kan er weer meer. Als we bij daarentegen bij een derde golf zouden uitkomen op dat ogenblik, dan zijn we nog veel verder van huis.”   

Winkels en grenscontroles 

Ondertussen komt het er dus op aan om de huidige maatregelen nog steeds goed na te leven. De grenscontroles vindt Molenberghs een goede zaak. En voor de heropening van de winkels gaan we erg voorzichtig moeten zijn, zegt Erika Vlieghe, die de moeilijke beslissingen van de politiek “moedig en vooruitziend” noemt. 

“Het winkelen zal zo veilig mogelijk moeten gebeuren”, zegt Vlieghe. “Dat zal grote inspanningen vragen van de winkeliers en van de lokale besturen. We moeten in elk geval toestanden vermijden zoals we bij de koopzondag in Antwerpen gezien hebben.” 

Uiteraard staan de winkeliers van hun kant wel te trappelen om opnieuw open te gaan. Sectorvereniging Mode Unie betreurt ook dat klanten maar één per een binnen mogen. “Dit zal wederom een grote rem op de verkoop zetten”, zegt directeur Isolde Delanghe.

Het Vlaams Museumoverleg is blij dat de musea net zoals de winkels weer open mogen. “Er heerst een grote motivatie bij de musea om iets te betekenen voor de mensen tijdens deze moeilijke periode”, zegt voorzitter Patrick Allegaert. “Het is ook goed dat er weer iets ‘live’ gebeurt in de culturele sector.”