Direct naar artikelinhoud
Iran

Iran zint op wraak na moord op atoomwetenschapper

De auto van Fakhrizadeh werd in een voorstad van hoofdstad Teheran met een bomauto aangevallen en beschoten. De kernfysicus bezweek aan zijn verwondingen.Beeld VIA REUTERS

De Iraanse president Hassan Rohani heeft Israël ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de moord op een hooggeplaatste Iraanse kernfysicus. In een verklaring op zijn officieel nieuwsportaal noemt hij de dood van Mohsen Fakhrizadeh een ‘daad van terrorisme’ uitgevoerd door Israël. De president zei ook dat Iran ‘te zijner tijd’ wraak zal nemen voor zijn dood. Dat bericht het persagentschap Reuters. 

en

Video wordt geladen...

“Eens te meer zijn de meedogenloze handen van de wereldwijde arrogantie, met het usurperende zionitische regime als huurling, besmeurd met het bloed van een zoon van deze natie”, aldus de Iraanse president in zijn verklaring. Met ‘wereldwijde arrogantie’ verwijst Iran in het algemeen naar de VS. De dood van de kernfysicus zal volgens Rohani de wetenschappelijke vooruitgang van Iran niet afremmen.

De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, roept op om “de daders en verantwoordelijken van deze misdaad te straffen (...) en de wetenschappelijke en technische inspanningen van deze martelaar voort te zetten in alle domeinen waar hij werkte”, zo staat in een mededeling op zijn officiële website. Khamenei noemde de kernfysicus een “kern- en defensiewetenschapper met aanzien”, die een “martelaar werd door toedoen van wrede en criminele huurlingen”. “Deze onovertroffen wetenschapper gaf zijn kostbare leven aan God omwille van zijn grote en blijvende wetenschappelijke inspanningen.”

Gisteren had de minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif gesproken over “ernstige aanwijzingen van een Israëlische rol” in de dood van de kernfysicus. Het Iraanse leger had al gezworen wraak te zullen nemen.

Belangrijke rol in nucleair programma

Fakhrizadeh was verantwoordelijk voor onderzoek en innovatie bij het Iraanse ministerie van Defensie. Ook was hij lid van de Iraanse Revolutionaire Garde. Algemeen werd aangenomen dat hij een belangrijke rol speelde in het Iraanse nucleaire programma.

Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weigerde commentaar, net als functionarissen bij het Amerikaanse Pentagon. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA reageerde ook niet op vragen of de VS weet hadden van plannen om een moord uit te voeren.

Volgens Ali-Akbar Salehi, het hoofd van de Iraanse atoomenergieorganisatie, zal de dood van Fakhrizadeh het Iraanse nucleaire programma niet tegenhouden of beïnvloeden. “Voor die ene weggerukte bloem zullen duizenden anderen groeien”, zei de Iraanse minister van Communicatie Mohammad-Javad Azari Jahromi dan weer.

Bomauto en schoten

De Iraanse geheime dienst en de Revolutionaire Garde startten een onderzoek naar de verantwoordelijken achter de dood van de kernfysicus. De auto van Fakhrizadeh werd in een voorstad van hoofdstad Teheran met een bomauto aangevallen en beschoten. De kernfysicus bezweek aan zijn verwondingen.

The New York Times berichtte dat enkele Amerikaanse functionarissen hebben bevestigd dat Israël achter de moordaanslag zit.

Israël en de VS beschuldigen Iran er al heel lang van een kernbom te willen maken. Iran stelt geen kernwapens te willen, maar wel kernenergie.

De moord komt twee maanden voor de Democraat Joe Biden president wordt van de VS. Hij heeft gezegd te willen streven naar een oplossing van conflicten met Iran via de diplomatie. President Trump heeft telkens de confrontatie gezocht onder meer met nieuwe sancties. Hij trok zijn land in 2018 uit een internationaal akkoord waarmee Iran en een reeks mogendheden tot een vergelijk kwamen over de Iraanse nucleaire projecten. Daarmee moest de door het internationaal isolement vastgelopen Iraanse economie weer op gang komen.

De Iraanse president Hassan Rohani.Beeld EPA