Wie volgende week thuis wil meekoken met ‘Cook ensemble’, kan met onderstaand boodschappenlijstje naar de winkel om alle gerechten te maken.
vwh
MAANDAG 30 NOVEMBER
Gehaktbroodjes met oude kaas en wintergroenten
De gehaktbroodjes
500 g gemengd gehakt
100 g oude kaas (blokje)
een handje rozijnen
2 sneden wit brood
een scheutje melk
1 ei
peper & zout
Wintergroenten
300 g spruiten (schoongemaakt)
300 g knolselder (geschild)
200 g gerookt spek in blokjes
een klontje boter
nootmuskaat
peper & zout
Uiensaus
2 dikke uien
1 blokje groentebouillon
een snuif suiker
1 el mosterd
1 kl Marmite of bouillonextract
peper
DINSDAG 1 DECEMBER
Spicy zalm, paprikasaus en pestopatatjes
Zalm met kruidenkorst
2 porties zalmfilet
2 kl gemengde peperbollen
1 kl venkelzaad
1 kl komijnzaad
1 kl korianderzaad
grof zout
scheut olijfolie
Saus
150 g gegrilde rode paprika (uit bokaal, uitgelekt)
1 ui
2 el tomatenpuree
een scheut (volle) room
scheut olijfolie
snuif cayennepeper
zout
Extra
4 el uienconfituur
Puree
500 g aardappelen (bloemig, geschild)
3 el groene pesto
een scheutje melk
1 teen look
een scheutje olijfolie
peper en zout
Materiaal
een vijzel of een hamer
een staafmixer
WOENSDAG 2 DECEMBER
Twee bladerdeegpizza’s: hartig en met chocolade
Pizzabodems
2 vellen vers bladerdeeg (mag ook rechthoekig)
1 ei
een kwastje en een vork
hartige pizza (laat vlees en vis weg, als je veggie eet)
100 g chorizo (plakjes)
1 blikje ansjovis op olie
250 g mozzarella (2 bolletjes)
een blokje Parmezaanse kaas
2 dl passata
2 el tomatenpuree
1 el kappers
een handje olijven (zwart of groen, ontpit)
1 ui (gepeld)
1 teen look
50 g rucola (notensla)
oregano (gedroogd)
basilicum (enkele verse takjes)
cayennepeper
zout
Dessertpizza
200 g chocolade (selectie donker/melk/wit naar keuze)
enkele marshmallows
100 g fruitsnoepjes (zachte gommen)
1 el sinaasappelconfituur (marmelade)
een handje hazelnoten (of noten naar keuze)
basilicum (enkele verse takjes)
een snuif grof zout
een scheutje fijne olijfolie
Materiaal
oven, voorverwarmd op 200°C
DONDERDAG 3 DECEMBER
Kip tikka masala met citroenrijst
Kipbereiding
300 g kipfilet (in middelgrote blokjes gesneden) – of kies een vegetarische variant
1 el komijnzaad (of komijnpoeder)
1 el korianderzaad (of korianderpoeder)
3 el ‘tandoori’ pasta (bokaaltje, Indiaas, kant-en-klaar)
2 dl kokosmelk
een scheutje olijfolie
peper & zout
saus
1 ui (gepeld en gesnipperd)
1 paprika (kleur naar keuze, in kleine blokjes)
1 teen knoflook (gepeld)
1 chilipeper
een duim verse gember (geschild)
takjes verse koriander
100 g yoghurt (ongesuikerd)
1 el tomatenpuree
een handje pindanoten (bij voorkeur ongezouten)
een scheut honing
een scheutje olijfolie
zout
Citroenrijst
200 g rijst (ideaal: basmati) – (los of in kookbuiltjes)
1 citroen
1 el mosterdzaad (klassiek of zwart)
een snuif kurkumapoeder
scheut olijfolie
materiaal
een koffiemolen of een vijzel of… een hamer
VRIJDAG 4 DECEMBER
Plukbrood met kaas en slarollen (vegetarisch)
Het plukbrood
1 klein rond (bruin) brood (niet gesneden!)
200 g raclettekaas (sneetjes)
100 g camenbert
een handje zwarte olijven (ontpit)
enkele takjes tijm
enkele takjes rozemarijn
scheutjes vloeibare honing
scheutjes olijfolie
Slarollen
1 kraakverse kropsla
1 stronk witloof
1 rode biet (kant-en-klaar)
1 zoete appel (bv. Jonagold)
enkele takjes bladpeterselie
een handje bieslook
½ citroen
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels yoghurt (ongezoet)
peper en zout
‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.
Boven op jouw abonnement op Het Belang van Limburg heb je gratis toegang tot alle plusartikels op de sites en apps van 4 andere nieuwsmerken van Mediahuis.