Mike Tyson is 54 jaar oud. © EPA-EFE

Mike Tyson (54) maakt zaterdag vijftien jaar na zijn afscheid een comeback tegen Roy Jones Jr.: “We willen elkaar vermoorden”

Een bokskamp tussen twee vijftigplussers? Het past perfect in het krankzinnige jaar 2020. Zaterdag keren Mike Tyson (54) en Roy Jones Jr. (51) – samen goed voor een dik dozijn wereldtitels – terug uit hun sportieve pensioen. Als het aan de autoriteiten ligt, blijft het duel beschaafd. Als het aan beide legendes ligt, gaat het plankgas.

Marc Vermeiren

Wie zijn de twee protagonisten?

Niet de minsten. In 1986 werd de 20-jarige Mike Tyson de jongste wereldkampioen aller tijden. Vier jaar lang vermorzelde hij in zijn unieke Sturm und Drang-stijl alle tegenstand. Zelfs de testosteronwereld van het profboksen had nog nooit zo’n mix van power, explosiviteit en agressie gezien. 23 jaar en 37 kampen was Tyson ongeslagen, tot februari 1990. Toen zorgde Buster Douglas voor de grootste verrassing uit de boksgeschiedenis. Tyson verloor tegen hem voor de allereerste keer een profwedstrijd en raakte zijn wereldtitel kwijt. Hij zou nooit meer zo onweerstaanbaar boksen als voorheen.

Roy Jones Jr. mist de sportoverschrijdende renommee van zijn tegenstander, maar hoort bij de beste boksers van de voorbije decennia. In vier verschillende gewichtsklasses haalde Jones wereldtitels binnen. Hij begon als middengewicht en eindigde als zwaargewicht. Jones’ laatste kamp dateert van 2018, toen hij op zijn 49ste met een unanieme beslissing Scott Sigmon versloeg.

Is dit wel een echte kamp?

Niet als het van de California State Athletic Commission afhangt, de instantie die toestemming gaf voor de confrontatie tussen de twee ‘oudjes’. Zij heeft de arbitrage de opdracht gegeven om waakzaam te zijn. Als er gevaar voor schade dreigt, moet de scheidsrechter de boel stilleggen. Beide heren zullen speciale handschoenen gebruiken, die de impact van de slagen moeten beperken. Het aantal rondes is ingekrompen tot acht stuks, van telkens twee minuten. Een normale kamp gaat over negen ronden van drie minuten.

Mike Tyson. ©  BELGAIMAGE

Wat zeggen beide boksers?

“We willen elkaar vermoorden”, is Tyson duidelijk. “Daarom ook zullen zoveel mensen kijken. Ze wíllen dat we mekaar vermoorden. Ze willen bloed zien.” Toen hij de vraag kreeg hoe hij zich zaterdag ging amuseren, antwoordde Tyson: “Mijn definitie van fun is gebroken oogkassen, gebroken ribben en gebroken kaken.”

Roy Jones Jr. hield een gelijkaardig promopraatje. “Als je een klap krijgt van Mike Tyson kan alles gebeuren. Tyson is geen gewone puncher. Als hij losbarst, wie gaat me dan redden? Niemand. Dus moet ik klaar zijn mezelf te redden. Ik houd van deze sport. Als ik in de ring zou sterven, dan zal ik als een gelukkig mens sterven.”

Kan het slecht aflopen?

Alhoewel hij drie jaar jonger is en slechts twee jaar geleden zijn laatste profkamp bokste, lijkt Jones het meest gevaar te lopen. Tysons trainingsfilmpjes tonen dat er veel meer buskruit in zijn vuisten zit dan verwacht kan worden van een man met zijn levensloop en leeftijd. In zijn 58 profkampen mepte Tyson zijn tegenstander 47 keer knock-out, een van de beste scores aller tijden.

Hoe verliep de voorbereiding?

Amper een week passeert of Tyson plaatst een trainingsfilmpje op sociale media. De beelden suggereerden telkens weer dat zijn punch nog steeds op punt staat, maar meer dan een handvol seconden duren die clips niet. Kan hij dat ritme een hele ronde en een hele kamp volhouden? Belangrijkste vaststelling evenwel: de man is op Bart De Wever-achtige wijze afgeslankt. Zo’n vijftig kilo is hij kwijtgespeeld dankzij een veganistisch dieet, twee uur durende sessies op de loopband en een experimentele stamceltherapie. Sport als reddingboei. “Ik had zoveel drugs genomen dat ik nauwelijks kon ademen. Mijn bloeddruk stond veel te hoog en ik had artritis. Ik was op sterven na dood.”

Mike Tyson (rechts) en zijn tegenstander  Roy Jones Jr. (links). ©  AFP

Wat staat op het spel?

Naar verluidt zouden beide boksers al zeker zijn van een kleine 8,5 miljoen euro. Afhankelijk van sponsoring en tv-rechten zou dat bedrag nog kunnen verdubbelen. Ter vergelijking: in 2002 verdiende Tyson 35 miljoen dollar in zijn kamp tegen Lennox Lewis, zijn grootste cheque ooit. Het circus strijkt neer in Staples Center, de thuisbasis van NBA-teams LA Lakers en LA Clippers. Door de coronacatastrofe zijn er geen toeschouwers toegelaten. Wie het spektakel toch wil volgen, zal zo’n 45 euro moeten betalen. Nog niet zo lang geleden zou Tyson de opbrengst verbrast hebben aan drugs, callgirls of auto’s, nu gaat die naar goede doelen.

Komt er een vervolg?

Allicht wel. De entourage van Tyson heeft al aangegeven dat hij volgend jaar drie grote namen wil bekampen. Ongetwijfeld hoort daar Evander Holyfield (58) bij, een man met wie Tyson twee legendarische duels uitvocht. In hun tweede clash hapte Tyson zelfs een stuk uit het oor van zijn tegenstander. Een andere optie – ontruim alvast een bed op intensieve zorgen – zou de huidige wereldkampioen Tyson Fury (32) zijn, een gigant van 2m06. Tyson denkt zelfs aan een internationale tournee, waarbij hij de beste bokser van een land in de ring uitnodigt. Alle trainingsarbeid en ophef van het voorbije jaar moeten sportief en (vooral) financieel blijven renderen. Het blijft boksen, de lichtekooi onder de sporttakken die zichzelf voor a fistful of dollars verkoopt.