Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Gentse buren kopen huis voor vluchtelingen: ‘Dit is niet ergens rap-rap betogen, maar structureel dingen veranderen’

Didier Wijnants voor het huis dat ze kochten met de wooncoöperatieve om te verhuren aan vluchtelingen.Beeld © Eric de Mildt

Voor vluchtelingen is het alsmaar moeilijker om een huurwoning te vinden. Als vroeg kerstcadeau wil een groep Gentse buurtbewoners daar nu verandering in brengen: zij hebben een rijwoning gekocht waarin een erkend vluchtelingengezin kan komen wonen. 

“Als mensen hier asiel krijgen, stellen sommige politici het graag voor alsof het manna voor hen dan uit de hemel komt vallen. Integendeel, dan begint het pas.” Didier Wijnants (58) – jarenlang jazzrecensent bij deze krant – is een van de initiatiefnemers achter De Volle Aflaat. Dat is een Gentse buurtgroep die samen met de wooncoöperatieve Wooncoop investeert in een betaalbare huurwoning voor een vluchtelingengezin.

Filip Gosselé en zijn echtgenote Geertrui belegden 5.000 euro in het huurhuis.Beeld © Eric de Mildt

De aankoop van de woning wordt gefinancierd met geld van aandeelhouders, zegt Wijnants. Vijftig mensen hebben al 100.000 euro verzameld en nu zoekt de groep nog 90.000 euro. Vanaf 250 kunt u ook aandeelhouder worden, zoals Filip Gosselé (55) en zijn echtgenote Geertrui. “Wij hebben 5.000 euro belegd”, zegt de ingenieur uit Beersel. “Ik heb sympathie voor vluchtelingen en dit is niet ergens rap-rap voor hun rechten betogen, maar hen een langetermijnoplossing bieden.”

Aandeelhouders

De Volle Aflaat vraagt de aandeelhouders om de eerste vijf jaar afstand te doen van rendement zodat de huurprijs laag kan blijven. Daarna krijgen ze de keuze: een dividend van ongeveer twee procent opnemen of niet. Ook Eva Van Hende (38) uit Destelbergen, manager bij chemisch bedrijf Eastman, investeert 5.000 euro. “Momenteel brengt geld toch niets op bij de bank, waarom het dan niet investeren in een project in de buurt met impact?”

Als asielzoekers erkend worden als vluchteling, moeten ze binnen de twee maanden – verlengbaar tot vier – zelf een huurwoning vinden. Maar dat blijkt vaak zeer moeilijk, zelfs met de hulp van het OCMW, leert een rondvraag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) uit 2019. Woordvoerder Nathalie Debast: “Ze botsen op dezelfde problemen als andere kwetsbare mensen: te weinig sociale huisvesting en te hoge huurprijzen voor weinig kwaliteit op de private huurmarkt. Verhuurders staan duidelijk ook niet te springen om met mensen met een laag inkomen die vaak de taal niet spreken in zee te gaan. Het probleem wordt steeds prangender.”

Vluchtelingenwerk

In de ideale wereld zou De Volle Aflaat dit project niet moeten opzetten, zeggen de initiatiefnemers. Hetzelfde geluid bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen: zij zijn zeer opgetogen over dit project, maar wijzen ook op de verantwoordelijkheid van regeringen en lokale besturen. “Wie toegang tot deftige huisvesting in een goede omgeving heeft, integreert makkelijker. De overheden moeten dringend werken aan structurele obstakels, én de handen in elkaar slaan met de vele burgers en middenveldorganisaties die de woonnood bij vluchtelingen proberen te counteren”, klinkt het bij de ngo.

Volgens Gents schepen van Wonen Tine Heyse (Groen) is huisvesting deze legislatuur een topprioriteit voor de Arteveldestad. “Het is natuurlijk ook een bevoegdheid van de Vlaamse regering, maar wij besteden alvast drie keer meer aan wonen”, zegt de schepen.

Tine Heyse (Groen) is schepen van Klimaat, Wonen en Milieu in Gent.Beeld Wouter Van Vooren

Die middelen wil Heyse inzetten om niet alleen vluchtelingen maar alle kwetsbare groepen in Gent aan een huurwoonst te helpen. “Als overheid hebben wij die taak, maar het is ook belangrijk om realistisch te blijven: dit probleem zal morgen niet opgelost zijn. Ik ben blij dat we hier in Gent zulke betrokken burgers hebben.”

Negen december wordt de akte van de rijwoning getekend. In februari neemt het gezin haar intrek: een Soedanese alleenstaande vrouw die hier al enkele jaren als erkende vluchteling verblijft en haar kinderen. Ze betaalt een “faire huurprijs” en de initiatiefnemers achter De Volle Aflaat zullen haar ook begeleiden. Didier Wijnants hoopt dat dit project andere initiatieven kan inspireren. “Vluchtelingen zijn niet de enigen die het moeilijk hebben”, zegt hij. “Wij hebben voor hen gekozen omdat het zo’n acute problematiek is, maar wij juichen elke actie toe die mensen in nood helpt.”