Met weinig hoop op een doorbraak hernemen de Brexitgesprekken in Londen

De Europese en Britse onderhandelaars Michel Barnier en David Frost kwamen zaterdag bijeen in Londen om te pogen de kloof te overbruggen die bestaat over de post-brexit handelsovereenkomst.

Michel Barnier zei vrijdagochtend tijdens een bijeenkomst met de lidstaten nog dat ‘niet veraf het punt zitten waarop we zeggen : ‘te nemen of te laten’. De lidstaten hebben er bij de Europese Commissie nog eens op aangedrongen een noodplan op te maken voor het geval de onderhandelingen ineenstuiken.

Donderdag zei hij nog tegen Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat ‘het is vandaag onmogelijk te zeggen of er nog een akkoord kan worden bereikt of niet’. 

Heikele punten

Na maanden van stilstand leek er de afgelopen maand eindelijk schot te komen in de onderhandelingen over een toekomstig handelsverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU te komen. Maar op vlak van de visserij, gelijke spelregels voor Britse en Europese bedrijven en de afdwingbaarheid van de gemaakte afspraken blijft het water diep. 

De Britse onderhandelaar David Frost benadrukt in een tweet dat een akkoord met de Europese Unie nog altijd kan. ‘Het is laat, maar een akkoord blijft mogelijk en ik zal de discussies verderzetten tot op het moment dat duidelijk is dat het niet meer mogelijk is.’ Frost hamert er wel op dat zo’n deal ‘de Britse soevereiniteit volledig moet respecteren’. 

‘Dat is niet zomaar een woord, maar heeft praktische gevolgen: controle over onze grenzen, zelf kunnen beslissen over de principes van een robuust systeem om subsidies te controleren en controle over onze viswateren’, voegt hij daaraan toe. ‘We zullen daar hard voor blijven werken, want een akkoord op eender welke andere basis is niet mogelijk.’

Veel tijd hebben de brexitonderhandelaars in elk geval niet meer. Voor eind dit jaar moet er een akkoord over de Brits-Europese handelsrelaties bereikt én goedgekeurd zijn door de parlementen aan weerszijden van het Kanaal, anders crasht het Verenigd Koninkrijk alsnog uit de Europese douane-unie en de interne markt, met een grote impact op de handelsstromen en chaos aan de grenzen tot gevolg. Groot-Brittannië verliet de Europese Unie officieel al eind januari, maar tot 31 december geldt nog een overgangsperiode.

Meer