Drukte op Brusselse Grote Markt en elders in het land: “Sommige mensen zullen het nooit begrijpen”

 ©  ivan put

Te druk op de Brusselse Grote Markt ©  BELGAIMAGE

 ©  BELGAIMAGE

1 / 3
thumbnail:  
thumbnail: Te druk op de Brusselse Grote Markt 
thumbnail:  

De Grote Markt in Brussel liep zaterdagavond overvol, omdat veel mensen de kerstboom en het lichtspektakel wilden zien. De politie moest ingrijpen en burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) riep op tot het volgen van de Covid-regels. Ook op andere plaatsen in het land was het erg druk. Infectiologe Erika Vlieghe vindt dergelijke taferelen zorgwekkend. “Waarom wordt dit niet gehandhaafd?”

In Brussel was het te druk vanwege het lichtspektakel op de Grote Markt. De coronamaatregelen konden daardoor niet altijd gevolgd worden. “Veel mensen kwamen vandaag naar het centrum van Brussel. Spijtig genoeg te veel mensen op hetzelfde moment”, schreef burgemeester Philippe Close op Twitter. “Wij vragen met aandrang dat iedereen de Covid-regels volgt. We moeten allemaal samen onze inspanningen volhouden.” De politie gaat er vanaf nu de toegang tot het plein controleren.

Dat is ook nodig, zegt minister-president Jan Jambon (N-VA) zondagochtend in De Zevende Dag. Jambon maakt zich naar eigen zeggen “gigantisch veel zorgen” over wat zich dit weekend in Brussel - en ook op andere plaatsen in het land - heeft afgespeeld. “Evenementen kunnen en mogen niet doorgaan, dus dit soort taferelen is echt niet verstandig. Er is crowd control nodig en dat goed georganiseerd moeten worden door de lokale besturen. Als dat niet lukt, kan je geen lichtfestival of dergelijke organiseren.”

 ©  ivan put

Een zorgwekkende situatie, zegt ook Erika Vlieghe, infectiologe aan UZA. “Ik begrijp dat de mensen daar staan, dat ze daar nood aan hebben. Maar het is niet goed dat ze daar met zoveel staan. Ik zie ook veel mensen zonder mondmasker.” Vlieghe vraagt zich luidop af hoe dat kon gebeuren. “Waarom wordt dat niet gehandhaafd? Waarom moet er nu dan weer een ‘oeps’-moment komen? We hebben nog vele maanden te gaan, laat ons het nu goed doen.”

Op Twitter krijgt het lokale beleid van Brussel en ook de burgemeester de wind van voren. “Dit is schandalig en daar bent u verantwoordelijk voor”, klinkt het. Of ook: “Wat zegt minister Vandenbroucke daarvan? Geen boetes? Je zal maar met drie aan de kersttafel zitten.”

Viroloog Marc Van Ranst reageerde ook op Twitter: “Sommige mensen zullen het nooit begrijpen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook elders druk

Ook op andere plaatsen in ons land was er gisteravond veel volk op pad. Onder meer in Brugge, waar vrijdagavond ‘Wintergloed’ werd geopend. Het openlucht lichtparcours trok te veel volk volgens de lokale politie. Die riep op niet meer naar Brugge te komen dit weekend. “Het is niet meer coronaproof”, aldus de woordvoerster. “Blijf er weg.” Er werden ook agenten ingezet om zelfs aan de autostrade al mensen terug te sturen.

In Luik was het zaterdagavond druk op straat omwille van een betoging tegen de avondklok. Die bracht zo’n 400 manifestanten op been. Een veilige afstand bewaren was daarbij niet altijd mogelijk, de meest betogers droegen wel een mondmasker. De politie besloot in te grijpen rond 22 uur omdat mensen niet naar huis gingen. (Lees verder onder de video)

LEES OOK. Zeven gewonden en verscheidene aanhoudingen bij betogingen tegen coronamaatregel in Luik

De beelden vanuit Brussel en elders in het land voorspellen weinig goeds voor de komende dagen en weken, wanneer ook de winkels opnieuw zullen opengaan en mensen gaan kerstshoppen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke benadrukte zaterdagavond op VTM Nieuws dat de koopzondagen niet kunnen doorgaan als de lokale besturen niet kunnen garanderen dat het veilig is. “Er is een heel belangrijke onderdeeltje in het nieuwe besluit dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden aan het schrijven is. En dat is als een burgemeester niet kan garanderen dat het geen volkstoeloop wordt, dat de veilige afstand van anderhalve meter niet kan bewaard worden in de winkelstraten, dan mogen de winkels niet geopend worden.”

(evdg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen