Direct naar artikelinhoud
InterviewKoningin Mathilde

‘Mijn kinderen volgen dezelfde maatregelen als de anderen. Ook hun sociale contacten zijn beperkt’

‘De steun van de koning is belangrijk. Hij heeft me altijd gesteund in alles wat ik onderneem.’Beeld Photo News

Dubbel feest voor koningin Mathilde volgende week: ze is 21 jaar getrouwd met de koning en ze viert de 20ste verjaardag van het fonds dat haar naam draagt. En dat in volle coronacrisis, ook voor de koningin en haar gezin een moeilijke tijd. ‘Kerstmis? Dat vieren wij zoals alle Belgen, met respect voor de maatregelen’, zegt ze in een interview met Het Laatste Nieuws.

Het Koningin Mathilde Fonds werd opgericht een jaar na het huwelijk van Filip en Mathilde op 4 december 1999, en maakte gebruik van de giften die het koppel had ontvangen. Elk jaar kent het Fonds de Prinses Mathildeprijs toe aan een bijzonder initiatief dat de positie versterkt van kwetsbare jongeren. De hoofdprijs bedraagt 10.000 euro. Om de verjaardag van het Fonds in de verf te zetten, stond de koningin een interview toe via Jitsi Meet. Wij mochten aanschuiven en vroegen hare majesteit hoe chill de jongeren reageren als ze de koningin ontmoeten.

Koningin Mathilde: "Chill!? U gebruikt een uitdrukking van mijn kinderen! (lacht) Bij de ontmoetingen met jongeren is het in het begin voor hen altijd een beetje moeilijk. Ze zijn timide, gereserveerd en een beetje bang. Maar na een paar minuten gaat het veel beter. Ik ben daar om hen te steunen in wat ze doen. De laatste drie jaar is het thema Music Connects - Muziek Verbindt. Ik heb heel mooie talenten kunnen zien. Het Fonds is voor jongeren, en door jongeren. Het is echt fantastisch om te zien. Ze geven elkaar veel moed en dat versterkt hun veerkracht ook."

Het Fonds is opgericht naar aanleiding van uw huwelijk. Hoe belangrijk is de steun van uw echtgenoot bij uw werk? En wat is het geheim van een goed huwelijk?

"Dat zijn twee verschillende vragen. (lacht) De steun van de koning is belangrijk. Hij heeft me altijd gesteund in alles wat ik onderneem. Hij kende die sociale engagementen die ik voor ons huwelijk al had. Ik was logopediste en psychologe. Het was voor mij een logische keuze om dat engagement verder te zetten. Mijn echtgenoot was voor mij een ongelooflijke steun. Het Fonds is de verlenging van mijn sociale engagementen voor het welzijn van de kinderen en van de volwassenen die in precaire omstandigheden leven. Dat was vanaf het begin van ons huwelijk zo. En het recept voor een huwelijk van 21 jaar? We zijn er altijd voor mekaar. We luisteren naar mekaar. We vormen samen een team, ook voor onze kinderen. Ik kijk ernaar uit om ook de volgende 20 jaar samen te zijn."

Het Fonds kiest steeds voor kleine lokale projecten. Is dat een bewuste keuze?

"Kleinschalige projecten helpen de meest kwetsbaren in de maatschappij echt. Ik heb zoveel mooie voorbeelden van bezoeken die ik heb gebracht en van mensen die ik heb ontmoet. De laatste keer ging de prijs naar Muzass (uit Kontich, red.). Dat is een muziekatelier waar jongeren met en zonder beperking samen musiceren. Het is echt fantastisch om te zien dat die jongeren op die momenten niet aandacht krijgen omwille van hun problemen, maar omwille van hun talenten. Dat is een prachtige manier om zelfvertrouwen op te bouwen."

De coronacrisis eist veel van de jongeren. Door de lockdown zijn ze nog hoofdzakelijk digitaal met elkaar verbonden. Welke impact heeft dat volgens u op hen?

"Voor de jongeren is deze tijd een fameuze uitdaging. Ik denk dan vooral aan de jongeren van 18 jaar. Zij staan aan het begin van de ontwikkeling van hun autonomie, ze hebben in normale omstandigheden heel veel sociale contacten. Nu gaat dat allemaal niet meer. Sociale contacten zijn beperkt. Er is digitaal onderwijs, waar de kwetsbaren het soms heel moeilijk mee hebben. Ze haken af, ze worden soms niet meer gesteund door hun omgeving. Ik maak me zorgen om de jongeren die het heel moeilijk hebben: ik ben bezorgd om hun mentale gezondheid, om hun toekomst."

“Mijn eigen kinderen volgen dezelfde maatregelen als de anderen. Ook hun sociale contacten zijn beperkt, ze volgen soms ook afstandsonderwijs. Ze hebben dezelfde uitdagingen als de andere jongeren. Ik wil daarbij toch de creativiteit en het engagement van de leerkrachten benadrukken. Wow, ik ben vol bewondering voor de leerkrachten. Ze doen hun werk met passie en met enthousiasme."

Het interview vond online plaats, met op de achtergrond foto's van verwezenlijkingen van het fonds van de koningin, telkens met jongeren in de hoofdrol.Beeld BELGA

Hoe kunnen wij jongeren het beste steunen om deze moeilijke tijd door te komen?

"Ik denk dat we hen vooral een luisterend oor moeten bieden. We moeten proberen te begrijpen wat ze nu beleven, empathie tonen door te zeggen dat we weten hoe moeilijk het is, en hen verzekeren dat we hier samen zijn voor elkaar. We moeten solidair zijn. Vroeg of laat gaat er een einde komen aan die pandemie, dat weten we. Ik zeg aan de jongeren: blijf geloven in uzelf, in uw krachten. Probeer ook creatief te zijn om uw emoties te uiten."

Men benadrukt heel vaak de negatieve aspecten van de coronacrisis. Maar is er ook een positief effect? U heeft zelf al voorgesteld om een dagboek bij te houden zodat je achteraf kan zien hoe veerkrachtig je was in die periode.

"Met deze crisis komen ook uitdagingen. Tijdens de eerste lockdown heb ik heel veel mensen kunnen bereiken. Ik heb geïsoleerde mensen thuis opgebeld, en we hebben fantastische gesprekken gehad. Zonder de crisis had ik die gesprekken niet gehad. Dat was voor mij een manier om de mensen op een andere manier te bereiken. In die gesprekken hadden we niet zoveel tijd en moesten we rechtstreeks naar het essentiële gaan. Mijn vier kinderen hebben meer dan 300 telefoons gedaan. Elk weekend belden we bejaarden op bij hen thuis of in de woonzorgcentra en ik garandeer u: we hebben veel teruggekregen. Ook voor mijn kinderen was het emotioneel. Eléonore van 12 heeft zoveel tijd genomen om te luisteren naar die mensen... Ik vond dat echt fantastisch. Het was een unieke ervaring voor mijn kinderen. Zonder de crisis hadden we dat niet samen beleefd."

Music Connects is het thema van het Fonds. Waarom is muzikale expressie zo belangrijk voor u?

"Muziek is een universele taal. Muziek verbindt. Met muziek kunnen de jongeren openbloeien. Het draagt bij tot hun welzijn, tot een betere mentale gezondheid. Muziek is ook genieten van een moment zonder te veel te denken aan een druk leven. Ik geloof in de sterkte van muziek."

Uw kinderen zijn allemaal muzikaal aangelegd. Verschaft muziek ook voor jullie in deze tijden troost en energie?

"Zeker en vast. En ook de koning is muzikaal aangelegd. Hij speelt piano. Muziek verbindt de leden van een gezin, en de meest kwetsbaren. Het is een manier om emoties te uiten. Het is een uniek middel om elkaar te ontmoeten."

Spelen jullie als gezin samen muziek?

"Ik luister heel graag naar mijn man en kinderen. Maar samen muziek maken... Dat gaat misschien een keer komen, op lange termijn. Maar nu is er een gebrek aan tijd."

Kerstmis komt eraan. Veel mensen zijn bang dat ze het niet kunnen vieren zoals anders. Zal het voor u ook anders zijn?

"Zoals alle Belgen gaan wij de maatregelen respecteren en proberen er het beste van te maken met de beperkingen die er nu zijn. We gaan proberen dat te doen in vreugde, maar met een beperkte groep. We gaan de maatregelen respecteren om de meest kwetsbaren in de maatschappij te beschermen.”

koningin mathildeBeeld VTM NIEUWS