Rocha: “Het zal speciaal zijn om terug te keren naar Lommel. Ik heb goede herinneringen aan het stadion.”© kms

Globetrotter en goalgetter Rocha terug naar Gestelsedijk

Leonardo Miramar Rocha (23) redde als topschutter twee seizoenen geleden het vel van Lommel SK. De Portugese Braziliaan streek al neer in Portugal, Brazilië, Italië, Frankrijk en Spanje, maar nergens was hij zo succesvol als aan de Gestelsedijk. Zondag keert Rocha met RWDM terug naar zijn voetbalheimat.

Sven Claes

Waarom besloot je om vorige zomer te vertrekken?

Rocha: “Ik was in mijn debuutseizoen als profvoetballer direct topschutter geworden met 16 doelpunten en heb Lommel SK daarmee in de reeks gehouden. Ik was als 22-jarige toe aan een nieuwe uitdaging in eerste klasse. Ik kreeg naar Lommelse normen een mooi voorstel, maar in vergelijking met eersteklassers was het ontoereikend. Ik had ook een concreet voorstel op zak van KV Kortrijk, maar mijn keuze viel op Eupen.”

Hoe verklaar je de klik tussen Lommel SK en jou? 21 doelpunten in 16 matchen is fenomenaal.

“De trainer gaf mij veel vertrouwen. Tom van Imschoot beloofde me veel speelgelegenheid. Vanaf de eerste weken begon ik te scoren en was de trein vertrokken voor de rest van het seizoen. Ik had er een leuke tijd met fijne mensen. Ik heb nog steeds contact met Neven, Henkens, Brebels, Zaroury en Hendrickx."

Hoe kijk je als ex-speler naar het huidige Lommel SK?

“Het Lommel van nu is niet te vergelijken met mijn periode. LSK was toen nog een familieclub. De club nu is een franchise-onderneming van City Football Group en heeft niets meer te maken met het oude. Big business. De fans zullen tevreden zijn met betere spelers, maar ze verkochten natuurlijk wel de waarden, waar de club eerst voor stond. Ik ben blij voor mijn Lommelse vrienden, want ze kunnen nu professioneler werken."

Ga je die Lommelse vrienden zondag pijn doen?

Rocha: “Glenn Neven stuurde na mijn transfer naar RWDM al een bericht dat ik hem moest proberen te sparen (lacht). Ik ben nog steeds hard aan het werk om naar mijn beste niveau te groeien. Ik heb een zware knieblessure achter de rug van bij Eupen en ik moet nu zo veel mogelijk matchritme en vertrouwen opdoen. Ik hoop dat ik snel mijn oude niveau van Lommel SK bereik.”

Naast je trainingsoutfit trok je aan de Gestelsedijk ook vaak je lolbroek aan.

“Aan de basis van het succes van dat jaar was onze hechte groep. We haalden dagelijks grappen uit met ieders kleding en schoenen. Schoenen ophangen aan de verlichting of schoenen aan mekaar vastknopen. Ik herinner me ook nog dat ik verzorger Rudi Vandenboer wilde bang maken, maar ik kreeg nadien een volle emmer koud water over mij. Karma.”

Ook ene Fabinho (Liverpool FC) behoort tot jouw ex-ploegmaats.

“We speelden samen bij AS Monaco, hij als speler van de eerste ploeg en ik als jeugdspeler. We gingen als Braziliaanse Christenen ook altijd naar dezelfde kerk. Even later zocht hij een ploegmaat om een rijopleiding te volgen. Als jeugdspeler kon ik een rijbewijs niet betalen, dus heeft hij het voor mij betaald. Toch een mooi cadeau van zo’n 1.500 à 2.000 euro, Monaco is duur hé.”

Hoe verklaar je als 23-jarige vijftien (!) clubs op je CV?

“Voor mijn periode bij AS Monaco reisde ik altijd met mijn vader, die ook nog in Portugal en Zweden gevoetbald heeft. De crisis sloeg hard toe in Portugal en daarom moesten we zo vaak van woonplaats veranderen. Als hij omwille van zijn werk als gasinstallateur moest verhuizen, volgde ik hem. Na Monaco werd het voetbal serieuzer en bleef ik ook langer.”

Afgelopen zomer stapte je in het huwelijksbootje.

“Mijn vrouw Camilla is van Napels. We ontmoetten elkaar twee jaar geleden via Instagram. Ze is zelfs enkele keren blijven overnachten in Center Parcs in Lommel. Na een tijdje besloten we al snel om te trouwen. Voor ik ze leerde kennen was ze een professionele balletdanseres bij een Russisch bedrijf."

Ten slotte, wat verwacht je van de wedstrijd?

“We tellen met vier clubs 15 punten, dus de belangen zijn groot. Ik verwacht dat nu het verschil gemaakt zal worden. Ook al is het tegen Lommel SK, ik hoop toch dat we winnen, omdat ik nu voor RWDM op huurbasis speel. Het zal speciaal zijn om hen terug te zien. Ik heb goede herinneringen aan het stadion.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer