Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Betoging tegen politiegeweld ontspoort in Frankrijk: meer dan zestig agenten gewond

Betoging tegen politiegeweld ontspoort in Frankrijk: meer dan zestig agenten gewond
Beeld Photo News

Bij talrijke betogingen tegen een nieuwe wet voor ‘algemene veiligheid’ en tegen politiegeweld zijn in Frankrijk meer dan zestig politieagenten gewond geraakt. Ruim tachtig mensen zijn tijdens de protesten en ongeregeldheden gearresteerd. Circa een derde van de slachtoffers onder agenten liep de verwondingen in Parijs op. Op sociale media zijn beelden verspreid van groepen betogers die agenten in elkaar slaan.

en

Het is nog onduidelijk hoeveel gewonden er onder de demonstranten gevallen zijn. Een 24-jarige fotograaf werd ernstig aan het gezicht gewond door toedoen van agenten, volgens de belangenorganisatie Reporters sans frontières.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er 133.000 mensen de straat op gegaan om te betogen. De organisatoren spreken van een half miljoen betogers, enkel in Parijs zouden er volgens hen al 200.000 aanwezig geweest zijn.

Een ruime meerderheid van het parlement stemde deze week in met de omstreden wet. Daardoor wordt het verspreiden van beelden met herkenbare politieagenten een misdrijf als de verspreider de kwaadaardige bedoeling heeft een agent schade te berokkenen. 

Betoging tegen politiegeweld ontspoort in Frankrijk: meer dan zestig agenten gewond
Beeld Photo News

De wetswijziging wil volgens de regering de politie beter beschermen, onder andere door de verspreiding van videobeelden over politieoperaties in te dammen. Tegenstanders van de wet spreken onder meer over een aantasting van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Ook journalistenorganisaties en -vakbonden zijn tegen de nieuwe wet gekant.

Activisten klagen al langer dat de politie hardhandig optreedt en vrezen dat machtsmisbruik straks straffeloos blijft. Nu kunnen met beelden misstanden aan de kaak gesteld worden. Dat gebeurde deze week ook toen een nieuwssite beelden van een bewakingscamera verspreidde waarop te zien is hoe verscheidene politieagenten aan de ingang van de studio een muziekproducer minutenlang slaan. President Macron zei vrijdag dat "we ons moeten schamen voor die beelden”.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...