VAB waarschuwt voor eerste winterpiek: “Mogelijk meer start- en batterijproblemen”

 ©  Photo News

Bron: VAB

VAB waarschuwt voor de eerste winterprik. “Het gaat vriezen vannacht en dat kan voor meer problemen op de baan zorgen”, klinkt het. De mobiliteitsorganisatie zet morgen ook extra personeel in op de weg en in de alarmcentrale.

Omdat het in de nacht van zondag op maandag een eerste keer erg koud kan worden met temperaturen tot - 4 graden Celsius, waarschuwt VAB iedereen die maandagochtend de auto nodig heeft. “De koude temperaturen in combinatie met de coronamaatregelen kunnen leiden tot extra veel start- en batterijproblemen”, klinkt het. Op de VAB-Alarmcentrale zal 20 procent extra personeel ingezet worden en bovendien worden verschillende wegenwachters stand-by gehouden zodat zij snel kunnen inspringen waar nodig.

Tijdens de eerste lockdown kreeg VAB al te maken met een sterke stijging van het aantal batterijproblemen (van 1 op 3 pechgevallen naar 6 op 10 pechgevallen). Dat was vooral het gevolg van de langere stilstand van de wagens. Nu kan ook de eerste winterpiek voor problemen zorgen.

Om probleemloos te kunnen starten, heeft een wagen een batterij nodig die voor minstens 75 procent is opgeladen. De vrieskou zorgt ervoor dat de batterij slechts twee derde van de capaciteit kan benutten. Bij lage temperaturen stijgt namelijk de weerstand in de batterij, en daardoor gaat het chemische proces langzamer. Bovendien wordt motorolie stroperig bij lage temperaturen, en worden er dus ook ‘hogere eisen’ gesteld aan het starten van de motor.

Startproblemen voorkomen

“Activeer” je batterij. Steek de koplampen enkele seconden voor het starten aan om de batterij te activeren en doof ze vervolgens om de motor te starten, bij auto’s met automatische verlichting gebeurt dit vanzelf.

Schakel stroomverbruikers uit. Schakel je radio, ventilatie en verwarming uit voor het starten, zodat de batterij haar startcapaciteit volledig kan benutten.

Druk het koppelingspedaal in tijdens het starten, hierdoor ondervindt de starter het minste weerstand.

Gebruik bij voorkeur geen startkabels. Moderne auto’s bestaan voor een groot deel uit elektronica. Die zijn rechtstreeks afhankelijk van de staat van de batterij. Niet alle elektronica in de auto is opgewassen tegen de plotse stroomstoot die startkabels uitlokken.

 (evdg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen