Maximaal drie maanden: Britten straks beperkt welkom in hun eigen vakantiehuis in Europa

Slecht nieuws voor Britten met een buitenverblijf in Europa. Vanaf 1 januari zijn inwoners van het Verenigd Koninkrijk nog slechts drie maanden per halfjaar welkom op het vasteland.

Ongeacht of er de komende dagen een post-brexit-handelsovereenkomst uit de bus komt, is het voor de inwoners van het Verenigd Koninkrijk vanaf volgend jaar niet meer toegelaten om onbeperkt in de Schengenzone van de Europese Unie te verblijven. Deze 26 Europese lidstaten, waaronder België, zijn de landen waarbinnen inwoners van de EU vrij mogen reizen.

Onder de nieuwe regels mogen Britten die elk jaar in juli en augustus naar hun buitenverblijf in pakweg de Franse Provence of het Italiaanse Toscane trekken, daarnaast nog maximaal één maand op die plaats of in één van de andere landen verblijven. De limiet overschrijden, kan leiden tot een boete of zelfs een toegangsverbod bij de eerstvolgende keer dat ze het Kanaal willen oversteken.

Half miljoen Britten

Deze wetgeving heeft nefaste gevolgen voor ongeveer een half miljoen Britten. Dat zijn mensen die een vakantiehuisje kochten, in de veronderstelling dat ze hun eigendom konden bezoeken. Zo vaak als ze wilden, zoals de Europese regels – met vrij verkeer van personen – garanderen. Ook Britten die maandenlang ‘overwinteren’ aan de Spaanse costa’s dreigen zo in de problemen te komen.

Een oplossing om langer te mogen blijven, is er niet meteen. Britten kunnen ervoor kiezen om hun domicilie te verplaatsen naar het Europese land waar ze over een eigendom beschikken, maar ook dat wordt vanaf 1 januari een pak lastiger. Op dat moment verliezen ze namelijk hun automatisch recht om te leven en te werken op eender welke plaats in Europa en hebben ze niet meer rechten dan pakweg een Amerikaanse of een Chinese staatsburger.

‘Dure beslissing’

Toch is het niet evident om de hoofverblijfplaats te veranderen. Er zijn gevolgen voor de manier waarop Britten belast worden, voor de pensioenen van oudere Britten en voor gezondheidszorg. ‘Het is niet zomaar een huis kopen en vertrekken. Het is een veel grotere beslissing dan dat en zou weleens een dure beslissing kunnen worden’, zegt Fiona Godfrey van ‘British in Europe’ aan de Britse krant The Sunday Times. Haar organisatie vertegenwoordigt 1,2 miljoen Britten in het buitenland.

Meer