Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump-aanhanger gaf 2,5 miljoen dollar voor rechtszaken rond verkiezingsfraude. Nu wil hij zijn geld terug

Donald Trump kondigde in de nasleep van de verloren presidentsverkiezingen een resem rechtszaken aan. Die draaien één voor één op een ontgoocheling uit.Beeld Photo News

De Amerikaanse investeerder Frederic Eshelman doneerde eerder deze maand nog 2,5 miljoen dollar om Donald Trump bij te staan in diens rechtszaken tegen verkiezingsfraude. Nu wil hij zijn geld terug. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

en

Eschelman, oprichter van een durfkapitaalbedrijf en aanhanger van Trump, doneerde als steun voor de rechtszaken 2,5 miljoen dollar aan ‘True the Vote’. Dat is een van de vele pro-Trump-organisaties die via gerechtelijke weg de resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november willen aanvechten. 

Volgens zittend president Donald Trump, die de verkiezingen verloor, werd er massaal fraude gepleegd bij die stembusgang, hoewel hij daar nooit bewijs voor kon leveren. De magere bewijslast van het Trump-kamp zorgde ervoor dat de met veel aplomb aangekondigde juridische strijd overal op een sisser afloopt. De pogingen om Democraat Joe Biden de winst nog te ontfutselen, liepen al allemaal dood

De advocaten van de president verloren al zo’n 40 zaken. Als recentste tegenvaller was er een beslissing van het Hooggerechtshof in Pennsylvania. Dat verwierp een rechtszaak om poststemmen ongeldig te verklaren.

‘Vage antwoorden en loze beloftes’

Ook bij ‘True the Vote’ lijkt het enthousiasme om naar de rechtbank te trekken aardig bekoeld te zijn. Volgens een klacht die Eshelman deze week in Houston indiende, liet de Texaanse organisatie haar rechtszaken rond de presidentsverkiezingen vallen, en zette ze haar hele campagne stop. 

In zijn klacht zegt de zakenman dat hij “regelmatig en herhaaldelijk” om uitleg verzocht, maar dat zijn “verzoeken consequent werden beantwoord met vage antwoorden en loze beloftes”.

‘True the Vote’ reageerde met een verklaring op haar website, waarbij krachten van buitenaf aangewezen worden als oorzaak voor het gebrek aan juridisch succes. De organisatie geeft toe dat ze afziet van een aantal procedures in swing states Georgia, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin, waar Joe Biden won.

“Onze missie is veel groter dan één verkiezing. Het gaat om het herstellen van het systeem voor alle toekomstige verkiezingen,” klinkt het even strijdvaardig als vaag. 

Met die uitleg neemt alvast Eshelman geen genoegen. Hij zegt dat hem 1 miljoen dollar is aangeboden als hij zijn klacht tegen ‘True the Vote’ liet vallen. Maar hij wil het volledige bedrag terug. 2,5 miljoen dollar dus, die hij op 5 en 13 november jongstleden in schijven doneerde.