Direct naar artikelinhoud
Formule 1

Formule 1-piloot ontsnapt aan dood nadat wagen vangrail doorboort, in tweeën scheurt en explodeert

Grosjean bleef tijdens de crash bij bewustzijn en kon zelf zijn auto verlaten.Beeld BSR Agency

Bij de start van de Grote Prijs van Bahrein is de Franse piloot Romain Grosjean op het nippertje aan de dood ontsnapt. Zijn auto doorboorde eerst een vangrail, brak vervolgens in tweeën en veranderde in een mum van tijd in een vuurbal.

Twitter bericht wordt geladen...

De Fransman zat een halve minuut opgesloten in zijn brandende wrak, voordat het hem met hulp van de bestuurders van de medical car lukte uit het wrak te klimmen. Grosjean werd na de crash, kort na de start van de GP van Bahrein, met de helikopter voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Hij lijkt enkel brandwonden aan zijn handen en voeten te hebben opgelopen.

Het was een crash die Grosjean hoogstwaarschijnlijk drie jaar geleden niet had overleefd. Sinds 2018 wordt het hoofd van coureurs beschermd met de zogenoemde halo. De titanium beugel ving de impact van de vangrail op. Daardoor bleef Grosjean bij bewustzijn en kon hij uit zijn auto klimmen.

Na de crash keken Grosjeans collega-coureurs beduusd voor zich uit. Wereldkampioen Lewis Hamilton dankte via Twitter autosportfederatie FIA voor de nadruk op veiligheid in de sport.

Alan van der Merwe, bestuurder van de medical car, zei dat hij in de twaalf jaar Formule 1 nooit zoveel vuur had gezien bij een crash. “We moesten ook echt even kijken hoe we het gingen aanpakken. Dat duurde misschien een seconde, maar het voelde als een eeuwigheid. Het toont dat alle veiligheidssystemen die we hebben ontwikkeld, van de halo tot de vangrails en gordels, werken zoals het moet. Zonder een van die dingen, hadden we nu misschien een heel andere uitkomst gehad.”

Twitter bericht wordt geladen...