Jef aan het werk in diezelfde plas in 2019.© if

Duiker Jef (63) overlijdt in populaire plas: “Niets wees erop dat het zijn laatste duik zou zijn”

Tienen -

In de Boschmolenplas in het Nederlands-Limburgse Heel is zaterdagnamiddag de 63-jarige Jef Vandeput uit Oplinter (Tienen) om het leven gekomen tijdens een duik. De man stierf aan hartfalen. “Jef is overleden tijdens het beoefenen van de sport die hij heel graag deed”, zegt Nico Jeandarme van duikwinkel en -school Xplore Diving uit Tienen.

Alain Trappeniers

Een twaalftal duikers reisde zaterdag af naar het Nederlandse Heel, in de omgeving van Maastricht, voor een duik in de Boschmolenplas. De waterpartij, met een diameter van een kilometer, is een populaire stek bij duikers omdat er gedoken kan worden naar interessante objecten in helder water. Ook Jef Vandeput uit Oplinter bij Tienen was samen met zijn duikbuddy Danielle van de partij. “Er was die ochtend niets aan hem te zien”, zegt Nico Jeandarme, organisator van de uitstap en zaakvoerder van duikwinkel en - school Xplore Diving uit Tienen. “Zoals altijd was hij goedlachs. Jef had duidelijk plezier in het leven. Niets wees erop dat het jammer genoeg zijn laatste duik zou zijn.”

Hartfalen

Omstreeks 15 uur sloeg het noodlot toe. “Ik lag iets verderop in het water achter een boei. Hierdoor zag ik niet wat er aan het gebeuren was. Mijn aandacht werd getrokken door een persoon die om hulp riep. Op dat moment wist ik nog niet dat het Danielle was, de duikbuddy van Jef”, zegt Jeandarme. Al snel bleek het bittere ernst te zijn. In een mum van tijd werd de bootman van de plas opgetrommeld om Jef op het droge te brengen. Meteen werd de reanimatie opgestart. “Hierbij heeft Jef extra zuurstof toegediend gekregen en is hartmassage uitgevoerd. Even later hebben de mug-arts en het verplegende personeel overgenomen. Ondanks verwoede pogingen om het leven van Jef te redden, zagen we geen beterschap. Zijn hart klopte niet meer”, luidt het nog.

Geen ongeval

Vandeput was geen beginneling in de duiksport. “Hij had drie tot vier jaar ervaring en heeft meer dan honderd duiken op de teller staan in binnen- en buitenland. Neen, Jef wist goed wat hij deed. Niemand is hier in de fout gegaan. Van een duikongeval is dan ook geen sprake. Jef is in het water onwel geworden en overleden aan hartfalen, wat bevestigd is door de wetsarts. Hij is overleden tijdens het beoefenen van de sport die hij heel graag deed”, zegt Nico nog. Vandeput was een graag geziene gast bij Xplore Diving. “We gaan hem erg hard missen”, besluit de zaakvoerder. Bij de familie van Jef wenste niemand te reageren.