Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Nederlandse grensgemeenten willen shoppende Belgen niet

Grote drukte in Nederlandse winkelstraten.Beeld ANP

In Nederland zien ze de vele Belgische dagjesmensen, die afgelopen weekend in groten getale koers zetten richting de open winkels, liever even niet meer komen. ‘Die kunnen wij er niet bij hebben.’

De voorzitter van het Veiligheidsberaad in Nederland, Hubert Bruls, verwacht de komende weekends vanwege Sinterklaas en Kerstmis drukte in de Nederlandse steden, zo zegt hij bij de NOS. Volgens Bruls is het met name belangrijk om iets te doen aan de toeloop van Belgische dagjesmensen. “In de zuidelijke steden, zoals Eindhoven, Breda en Maastricht, zien we veel Belgische gasten. Die kunnen wij er niet bij hebben. Zij komen in Nederland winkelen omdat in België de niet-noodzakelijke winkels dicht zijn”, zegt Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is.

Ook in Rotterdam waren dit weekend veel auto’s met Belgische nummerplaten te zien. “Alleen kunnen wij als burgemeesters er niet veel aan doen. Dit is echt een kabinetskwestie en iets tussen twee lidstaten”, zegt Bruls. “Maar er moeten zeker afspraken over gemaakt worden.” Volgens hem zijn niet alleen de Belgen een punt van aandacht. “De komende weken zijn er dingen waar we goed op moeten letten. Wat dit weekend is gebeurd in steden als Eindhoven en Rotterdam, wil je vermijden. Als dat vermijden niet lukt, moeten we ingrijpen.” 

Een mogelijkheid is volgens hem het sluiten van de detailhandel, als het druk en onbeheersbaar blijft in de winkelstraten. “Ik sluit niet uit dat je wel iets moet afspreken om als burgemeesters samen op te trekken. Maar dat is nu, na dit weekend, nog geen noodzaak.”

De Belgische burgemeesters zeggen dat de Nederlandse politie de Belgen, die voor het funshoppen de grens oversteken, maar moet tegenhouden, controleren en beboeten. Marino Keulen (Open Vld), burgemeester van Lanaken: “Wij gaan aan de grens geen statische controles meer houden, want dat veroorzaakt nodeloos tijdverlies en sociale drama’s voor de mensen die zich wel aan de regels houden en alleen de grens oversteken voor het werk, studies, familiebezoek of voor mantelzorg.” 

Ook de burgemeester van Riemst, Mark Vos (CD&V), liet weten dat hij geen grenscontroles gaat organiseren, tenzij er een verplichting zou komen door de federale regering. “Het is jammer dat men zich niet kan inhouden, want het gaat slechts om een beperkte groep. Ik doe een oproep om het gezond verstand te gebruiken. Ze kunnen binnenkort immers opnieuw in België gaan winkelen.”