© BELGA

Tien jaar cel geëist tegen Melikan Kucam in proces rond fraude met humanitaire visa

Mechelen, Antwerpen -

Het openbaar ministerie heeft tien jaar cel, 1,9 miljoen euro boete en een levenslange ontzetting uit de burgerlijke en politieke rechten gevorderd voor Melikan Kucam (46), die terechtstaat in een zaak rond fraude met humanitaire visa. Voor negen medebeklaagden, onder wie zijn zoon en echtgenote, werden celstraffen tot zes jaar en boetes tot 304.000 euro geëist. De procureur vroeg ook de verbeurdverklaring van 522.500 euro, de minimale opbrengst van de fraude voor de familie Kucam.

Bron: Belga

LEES OOK: Openbaar aanklager: “Melikan Kucam heeft zich op schandalige wijze verrijkt op kap van eigen gemeenschap”

Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam was initiatiefnemer voor een humanitaire reddingsoperatie voor Assyrische christenen uit het oorlogsgebied in Syrië en Irak. Hij deed dat in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De staatssecretaris had in 2017 op een paasviering van de Assyrische gemeenschap in Mechelen aangekondigd dat ze familie uit oorlogsgebied met een humanitair visum konden laten overkomen en dat ze de namen aan Kucam konden bezorgen.

Kucam genoot veel vertrouwen van het kabinet: hij screende de families en bepaalde wie er op de lijsten met kandidaten kwam. Volgens het openbaar ministerie maakte hij echter misbruik van die bevoorrechte positie om mensen geld te vragen voor een plaats op die lijsten. Er werden in het onderzoek bedragen van 2.000 tot 10.000 euro genoemd. “En zo werd een reddingsoperatie van de meest kwetsbare eigenlijk een reddingsoperatie van de meest biedende”, zei de procureur.

Kucam stelde 8 lijsten op met daarop 293 personen. “Uit een navraag in februari 2020 bij de Dienst Vreemdelingenzaken blijkt dat van die 293 mensen er 246 een visum kregen. Daarvan hebben liefst honderd personen zich nooit aangeboden bij DVZ voor een asielaanvraag. Deze mensen gebruikten hun humanitair visum gewoon om door te reizen naar andere EU-landen, wat in strijd is met de voorwaarden voor het verkrijgen van een visum”, aldus de procureur.

Kucam zou volgens het openbaar ministerie maar al te goed geweten hebben dat ze nooit zinnens waren om naar België te komen, reden te meer waarom hij geld vroeg voor een plaats op de lijst. Ook zijn zoon Emanuël (22) en vrouw Birsen Y. (41) waren actief bij de praktijken betrokken. In een kluis die Birsen Y. huurde, werd 390.800 euro cash aangetroffen. De zeven overige beklaagden hadden hen visumkandidaten aangebracht.

 ©  BELGA

blg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen