RECEPT. Witloof met hesp in kaassaus
Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma ‘Cook ensemble’. Deze keer op het menu: witloof met hesp in kaassaus.
Boodschappenlijst (voor 2 flinke eters)
Witloof
4 stronkjes witloof
1 blokje groentebouillon
een snuifje suiker
een klont boter
peper & zout
Kaassaus met hesp
250 g gekookte hesp (in sneetjes of in blok)
200 g geraspte Emmentalerkaas
4 blokjes smeerkaas
50 g boter
50 g (vloeiende) bloem
5 dl volle melk
1 blokje groentebouillon
nootmuskaat
Kaaskoekjes
50 g geraspte Emmentaler (of een mix van geraspte kaas)
Aardappelen
500 g aardappelen (geschild)
takjes peterselie
zout
Extra materiaal
een vel bakpapier
een oven met grillfunctie
Bereiding
Witloof
• smelt een klontje boter in de pan
• snijd alle stronkjes doormidden en laat ze kleuren op de vlakke zijde
• strooi tussendoor een snuifje suiker over het witloof
• schenk een bodem water in de pan en kruimel er een beetje groentebouillon over
• zet het vuur zachter en laat de groente garen tot ze zacht is tot in de kern
• kruid de stronkjes naar smaak met peper, een beetje zout e wat nootmuskaat
Kaassaus met hesp
• verwarm de melk, zonder ze te laten koken en verkruimel er een blokje groentebouillon in
• smelt de boter in een kookpot op een matig vuur
• schep de bloem bij de boter en roer met de garde
• laat het mengsel (roux) al roerend een beetje opdrogen, tot je een biscuitgeur ruikt
• schenk een deel van de warme melk bij de roux en roer met een garde
• schenk de rest van de melk in de pot en blijf doorroeren tot de saus bindt tot een bechamelsaus
• is de saus te dik, voeg dan extra melk toe
• meng de smeerkaas door de warme saus
• TIP: om zeker geen klontertjes in de saus te vinden, zet je best even de staafmixer in de pot
• roer tenslotte de gemalen kaas door de gladde bechamel en breng de saus op smaak met peper en wat nootmuskaat
• snijd de hesp in blokjes of reepjes en roer ze door de warme saus
Aardappelen
• kook de aardappelen gaar in water met een snuif zout
• snipper de peterselie
• giet de aardappelen af, roer er een klontje boter door en de fijne peterselie
Kaaskoekjes
• bekleed de bakplaat van de oven met een vel bakpapier
• strooi per koekje twee lepeltjes geraspte kaas op het bakpapier en spreid uit tot een rondje van zo’n 5 à 7 cm in doorsnede
• bak de kaaskoekjes goudbruin onder de grill
• TIP: je kunt zowat elke kaassoort gebruiken, maar wij deden het met geraspte Gouda belegen
Serveren
• schep witloof op de borden en lepel er kaassaus met hesp over
• werk af met de krokante kaaskoekjes
• serveer met de peterselie-aardappelen
‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.