Direct naar artikelinhoud
Coronavaccin

Farmabedrijf Moderna vraagt goedkeuring voor vaccin tegen coronavirus in VS en EU

Farmabedrijf Moderna vraagt goedkeuring voor vaccin tegen coronavirus in VS en EU
Beeld Getty Images

Vandaag nog zal Moderna zijn vaccin tegen het coronavirus voor goedkeuring voorleggen aan de Amerikaanse en Europese autoriteiten. Dat heeft het Amerikaanse farmabedrijf aangekondigd.

en

Moderna maakte ook resultaten bekend van een vervolgstudie naar het vaccin met 30.000 deelnemers. Daaruit blijkt dat het vaccin 94,1 procent doeltreffend is bij het voorkomen van een infectie met Covid-19, zegt het bedrijf. Tegen een ernstige vorm van de ziekte zou het vaccin 100 procent effectief zijn.

“We geloven dat we een vaccin hebben met een hoge effectiviteit. We hebben nu ook de gegevens om dat te bewijzen”, zei dokter Tal Zaks van Moderna. “We verwachten dan ook een grote rol te spelen om deze pandemie om te keren”. 

Twee weken geleden sprak het bedrijf op basis van voorlopige resultaten van een doeltreffendheid van 94,5 procent. Moderna meldt nu dat van 196 deelnemers die Covid-19 opliepen, er 185 deelnemers in de placebo-groep zaten die het vaccin niet kreeg toegediend. Dertig deelnemers kregen een ernstige vorm van Covid-19, allemaal in de groep die het vaccin niet kreeg.

Versnelde goedkeuring

Als Moderna effectief vandaag een aanvraag indient bij de Europese autoriteiten, zal het de eerste zijn om die stap te zetten in de EU. Eerder hebben de farmaceuten Pfizer en BioNTech al een aanvraag ingediend voor de versnelde goedkeuring van hun coronavaccin bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit Food and Drug Administration (FDA). Door de versnelde toelatingsprocedure wordt de goedkeuring voor dat vaccin al midden december verwacht. Moderna hoopt dat de FDA ook de goedkeuring van zijn vaccin zal behandelen voor het einde van het jaar. Tegen die tijd zouden er 20 miljoen dosissen beschikbaar moeten zijn verspreid over de Verenigde Staten, aldus het bedrijf. 

Vorige week nog kondigde de Europese Commissie een aankoopcontract aan goed voor de aankoop van tot 160 miljoen doses van het coronavaccin van het Amerikaanse farmabedrijf. Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) verwacht net als haar Amerikaanse tegenhanger om nog voor het jaareinde voorwaardelijk groen licht te kunnen geven aan de eerste vaccins.