Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

België betaalt 4,27 miljoen euro voor nutteloos medicijn

Ons land kocht 2.000 dosissen van het medicijn Remdesivir.Beeld REUTERS

België heeft 4,27 miljoen euro betaald voor een Covid-19-geneesmiddel waarvan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het nutteloos is. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Ons land werd daarvoor gewaarschuwd, maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) plaatste toch een grote bestelling.

en

Remdesivir is een antiviraal middel waarvan fabrikant Gilead claimt dat het gehospitaliseerde Covid-patiënten sneller kan genezen. De WHO concludeerde na een eigen onderzoek echter dat Remdesivir geen betekenisvol effect heeft.

Op 15 oktober stuurde de WHO die informatie naar alle overheden. Ons land negeerde die informatie en plaatste twee weken later, op 29 oktober, een bestelling. We betaalden 4,27 miljoen euro voor een voorraad Remdesivir waarmee we 2.000 Covid-patiënten kunnen behandelen. Dat is goed voor een kostprijs van 2.100 euro per patiënt.

“Het advies van de WHO was ons bekend”, geeft Vandenbroucke toe. “Maar het was gebaseerd op tussentijdse resultaten. Met onze bestelling kozen we voor zekerheid. Want er is een andere, Amerikaanse studie die wel positieve effecten aangeeft.” Die studie vertoont volgens een onafhankelijke groep wetenschappers ernstige gebreken.

N-VA-parlementslid Kathleen Depoorter noemt het Remdesivir-verhaal “typerend voor het gebrek aan respect voor de parlementaire controle”, zowel van de vorige als van de huidige federale regering. Depoorter zegt dat ze verschillende vragen over de kwestie heeft gesteld. “Parlementaire vragen in het Covid-debat worden enkel beantwoord als het de regering goed uitkomt. Zowel naar de werking, de juiste toepassing van geneesmiddelen als de noodzakelijke farmaco-economische analyse ervan werd er veel te weinig verantwoording afgelegd in het parlement”, aldus Depoorter.