Direct naar artikelinhoud
Politiek

MR kritisch voor coalitiepartner Vandenbroucke: ‘Gebrek aan respect’

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a).Beeld BELGA

Na oppositiepartij N-VA heeft nu ook coalitiegenoot MR felle kritiek op de uitspraken van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a), waarin hij zegt dat het sluiten van de winkels vooral voor een psychologisch schokeffect moest zorgen. De Franstalige liberalen spreken bij monde van Kamerlid Denis Ducarme over ‘een gebrek aan respect voor de handelaars’.

Vandenbroucke zei vrijdag bij Terzake dat de sluiting van de niet-essentiële winkels begin deze maand vooral tot doel had een schokeffect te veroorzaken, en winkelen op zich geen groot risico vormt wanneer dat goed gecontroleerd kan verlopen. “Op een bepaald moment moet je zeggen: ‘Den blok erop’”, aldus de sp.a’er. Die uitspraak leverde hem al felle kritiek op van N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Wij gingen ervan uit dat de premier en de minister van Volksgezondheid zich baseerden op ratio en wetenschap. Niet dus”, schreef hij op Twitter. “Als je middenstanders te gronde wil richten en het draagvlak voor maatregelen wil wegslaan, dan moet je het zo aanpakken.”

Nu roert ook de MR zich steeds openlijker, nochtans een coalitiepartner in de regering-De Croo. Kamerlid Denis Ducarme, zelf voormalig minister van Zelfstandigen en Middenstand, zegt tegenover La Libre Belgique  dat er “een soort ondoordringbaarheid is bij Frank Vandenbroucke wat de psychosociale en economische gevolgen van deze crisis betreft”. “Toen de winkels en de horeca dichtgingen, dacht ik dat dat op de wetenschap was gebaseerd. Vandenbroucke beriep zich ook op het feit dat hij universiteitsprofessor is. Maar nu horen dat de beslissing genomen is om een schokeffect te creëren, is echt onrustwekkend. Zo kan men alle beslissingen nemen die men wil.”

Twitter bericht wordt geladen...

‘Er is echt een probleem met de toon en het gebrek aan empathie’

Volgens Ducarme aanvaarden de burgers en de zelfstandigen “zulke twijfelachtige maatregelen” niet langer, “en zeker niet in de horeca waar ze nog twee maanden zullen gelden”. “Het gebrek aan respect van Vandenbroucke voor de handelaars is onaanvaardbaar”, zo is Ducarme hard. 

Volgens hem verzwakken de uitspraken van de minister de regering en de maatregelen net. “Er is echt een probleem met de toon en het gebrek aan empathie. Hij zal zich moeten verantwoorden en zijn communicatie uitleggen, aangezien die aangeeft dat er geen wetenschappelijke basis was voor de sluiting. Hij zal dat in het parlement moeten doen, maar ook tegenover de burgers en de zelfstandigen die zijn moeten sluiten.” 

Ook ex-minister Marie Christine Marghem is kritisch voor Vandenbroucke, en spreekt op Twitter over een “verrassend” interview. "De MR probeert de juiste maatregelen te objectiveren, maatregelen waar men zich in kan vinden en niet de shockmaatregelen die ze beperken en infantiliseren.” Een boodschap die overigens prompt werd geretweet door ... MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.

Twitter bericht wordt geladen...

Lees ook:

Portret: ‘Meer Frank dan hij ooit was’: Frank Vandenbroucke, dé sp.a-intellectueel in de Wetstraat