Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Janet Yellen wordt eerste vrouwelijke minister van Financiën in de Verenigde Staten

Janet Yellen, de toekomstige minister van Financiën.Beeld EPA

President-elect Joe Biden heeft Janet Yellen genomineerd als zijn minister van Financiën. De voormalige voorzitter van de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) is de eerste vrouw ooit op die post.

en

Haar naam ging al een tijdje rond in media. De econoom leidde van 2014 tot 2018 de centrale bank van de Verenigde Staten (Fed). Het laatste woord is aan de Senaat. Die moet de voordracht goedkeuren.

Het team van Biden maakte ook kandidaten voor een aantal andere financieel-economische functies bekend. Wally Adeyemo wordt voorgedragen als eerste zwarte onderminister van Financiën, Neera Tanden als begrotingsdirecteur en Cecilia Rouse als hoofd van de raad van economische adviseurs. Jared Bernstein en Heather Boushey zijn kandidaat-leden van die raad.

De nieuwe regering onder leiding van de Democraat Joe Biden wil de Verenigde Staten naar eigen zeggen uit het huidige economische slop trekken en een economie creëren die elke Amerikaan een eerlijke en gelijke kans geeft om vooruit te komen. De voorbereiding van de machtsoverdracht kan officieel beginnen sinds president Trump daar na weken weigeren toestemming voor heeft gegeven. Biden en zijn aanstaande vicepresident Kamala Harris krijgen vandaag hun eerste dagelijkse presidentiële briefing over vertrouwelijke onderwerpen.