Twintigers uit Kinrooi riskeren tot 18 maanden voor dealen van drugs op festival

Houthalen/Kinrooi -

Een 26-jarige man uit Kinrooi en zijn 27-jarige achterneef moesten zich voor de Tongerse rechtbank verantwoorden voor de dealen van cannabis, xtc en cocaïne. De Kinrooinaar werd betrapt met harddrugs in zijn rugzak aan de ingang van het muziekfestival Extrema Outdoor.

Shauni Deferm

Op 2 juni 2017 werd de 26-jarige man tegengehouden aan de ingang van het muziekfestival Extrema Outdoor in Houthalen. Zijn rugzak zat vol met een heleboel drugs, van cannabis tot xtc en cocaïne. De huiszoeking die volgde, was negatief. “Maar in zijn gsm-toestel vonden we wel allerlei berichten die wezen op het dealen van drugs”, zo stelde de procureur. Zo vonden de onderzoekers ook een chatgroepje genaamd ‘appelen en peren’ terug waarin de twintiger met twee achterneven communiceerde over verdovende middelen. “Er werd gesproken over cannabis en deals van halve kilo’s”, aldus de procureur. “Door de handel van harddrugs op het festival wilde de man een gratis weekendje beleven.”

Plantjes in tuin

Uiteindelijk werden er ook huiszoekingen uitgevoerd bij de twee achterneven van de man. Daar werden gebruikershoeveelheden drugs gevonden. Een van de neven werd niet verder vervolgd omdat niet kon aangetoond worden dat hij daadwerkelijk dealde. De aangetroffen cannabis was een hoeveelheid voor eigen gebruik en die feiten zouden verjaard zijn. De andere neef stond wel terecht. “Hij had een chillkamer in huis waar joints gerookt werden en hij kweekte plantjes in zijn tuin waarvan hij de oogst verdeelde onder vrienden. Hij zag het niet als dealen, maar als een vriendendienst”, aldus de aanklager.

Blanco strafblad

Omdat de twee neven een blanco strafblad hebben en in de voorbije jaren niet meer in aanraking zijn gekomen met de politie, vorderde de procureur celstraffen van achttien en twaalf maanden met uitstel onder voorwaarden. Verder riskeren ze ook elk een geldboete van 8.000 euro.

Hun advocaten vragen de opschorting of een straf met uitstel. “Het was de grootste stommiteit uit zijn leven”, aldus de raadsman van de 26-jarige dealer. “Hij kan er alleen maar uit leren.”

Vonnis volgt op 4 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer