Direct naar artikelinhoud
Economie

Tweede coronagolf zorgt voor nieuwe opstoot van tijdelijke werkloosheid

Tweede coronagolf zorgt voor nieuwe opstoot van tijdelijke werkloosheid
Beeld Tim Dirven

De tweede coronagolf heeft in oktober een forse toename van de tijdelijke werkloosheid veroorzaakt. Dat blijkt uit cijfers van de RVA. Het opmerkelijkste nieuws is evenwel de stijging van de werkgelegenheid. 

Tijdelijke werkloosheid

Ons land telde in oktober 365.897 werknemers die tijdelijk zonder job zaten. Dat waren er 127.777 meer dan in september, of een stijging met bijna 54 procent. Het gaat om het hoogste aantal tijdelijk werklozen sinds juni. De grootste piek was er in april, met bijna 1,3 miljoen tijdelijk werklozen. Gedurende de eerste coronagolf was de lockdown veel uitgesprokener dan nu. 

Oorzaak van deze nieuwe opstoot aan tijdelijke werkloosheid is de tweede coronagolf. Zo moesten sinds midden oktober cafés en restaurants opnieuw de deuren sluiten. Ook de niet-essentiële winkels werden gekortwiekt. Voor december wordt een fikse daling verwacht van het aantal tijdelijke werklozen. De winkels gaan weer open, waardoor honderdduizenden werknemers opnieuw aan de slag kunnen.    

Ouderschapsverlof

Uit de data van de RVA blijkt verder dat het ouderschapsverlof steeg met 8 procent, op jaarbasis. Wellicht steekt het specifieke coronaverlof, dat dit jaar werd ingevoerd en kon worden opgenomen van 1 mei tot 30 september, daar voor iets tussen. De aanvragen vallen onder dezelfde noemer als het gewone ouderschapsverlof, en werden niet opgesplitst. 

Werkloosheid

In totaal – zonder rekening te houden met de tijdelijk werklozen – telde ons land in oktober 337.312 werklozen. Dat zijn er 21.201 meer dan een jaar geleden. Daarmee is de werkloosheid met 6,7 procent gestegen. Gezien de zware impact van corona op de economie valt dat cijfer redelijk goed mee. Ook hier speelt het effect van de tijdelijke werkloosheid een rol: werkgevers konden soepel hun personeel in dat systeem houden, in afwachting van een heropening van hun zaak, of de heropleving van de vraag naar goederen en diensten. 

Economie

En ook daar zijn de cijfers gunstig. De Belgische economie kende in het derde kwartaal een groei van 11,4 procent tegenover het voorgaande kwartaal. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Bank. Daarmee is het herstel groter dan aangenomen. In een eerste raming eind oktober werd nog uitgegaan van een kwartaalgroei van 10,7 procent. 

Jobgroei

Het opvallendste nieuws in de cijferdans is evenwel de stijging van het aantal banen. In tegenstelling tot de verwachtingen steeg de werkgelegenheid met 0,3 procent. In het tweede kwartaal was er nog een krimp met 0,8 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Dat alles samen maakt dat het aantal banen in ons land lager ligt dan voor de crisis. 

BBP

Ondanks het herstel tegenover het desastreuze tweede kwartaal blijft onze economie nog zwaar onder het niveau van voor de coronacrisis liggen. Het bbp kende een krimp van 4,5 procent tegenover het derde kwartaal vorig jaar.