Direct naar artikelinhoud
Openbare omroep

VRT neemt afscheid van Martine Tanghe: ‘Bedankt Martine!’

Martine Tanghe kreeg bloemen van haar kleinzoon Max.Beeld VRT

Martine Tanghe (65) begon maandagavond aan haar allerlaatste nieuwsuitzending. Een bijzonder moment dat haar VRT-collega’s niet onopgemerkt voorbij konden laten gaan. Zij verrasten de ‘grande dame’ van de openbare omroep met een bijzonder eerbetoon.

Even leek Martine uit haar lood geslagen toen Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) middenin een interview vertelde dat de VRT-kijker en hijzelf Martine zouden missen. “Wat een verrassing”, glimlachte ze. Om vervolgens naadloos verder te gaan met het volgende nieuwsitem. Nee, Martine is na een carrière van 42 jaar niet snel meer uit haar lood te slaan. Ook andere collega’s wensten Martine het allerbeste tijdens de uitzending. “Je was het beste nieuwsanker dat België ooit gekend heeft”, blies VS-correspondent Björn Soenens de loftrompet. “Wat moeten wij nu zonder jou doen? Ik ben opgegroeid met je. Je bent een echt monument!” Martine sloot haar laatste uitzending af met de woorden: “Ik ga jullie missen. Hou vol! Het komt weer goed!”

Na de uitzending kwamen collega Wim De Vilder en Max de VRT-studio binnengelopen, het kleinkind en het knuffelcontact van Martine. Met een bos bloemen, een gebaar dat het VRT-nieuwsanker duidelijk niet onberoerd liet. Ook haar twee zonen en dochter waren achter de schermen van de partij. Met tranen in de ogen keek ze nadien naar een extra Martine-Journaal, een terugblik op haar carrière bij de openbare omroep, op de tonen van een muzikale ode door Bart Peeters. We zagen ook hoe het nieuwsanker naar aanleiding van haar pensionering werd ontvangen door de koning. “Koningin Mathilde is een grote fan van u”, zei onze vorst. “Het was een grote eer om hier te mogen zijn. Ik beschouw dit echt als een teken van erkenning”, reageerde Martine.

Daarnaast bevatte het gelegenheidsjournaal nog een laatste verrassing: Martine werd ook bekroond met de Grote Prijs Jan Wauters, voor haar uitmuntendheid in de Nederlandse taal. “Ik ben hier ontzettend dankbaar voor.”

“Het werk is ongelofelijk veranderd”, reageerde Martine na afloop. “Vroeger was dit echt een mannenwereld. Toen ik startte, was ik pas de tweede vrouw op de redactie. Ook de snelheid is enorm veranderd. Het nieuws komt dag en nacht op ons af en het is veel moeilijker om alles wat binnenkomt goed te kunnen blijven checken. Mijn favoriete momenten zijn ongetwijfeld de verkiezingsuitzendingen. Ik vind dat gewoon enorm spannend en ook belangrijk voor de toekomst van ons land. Ik ga de collega’s ontzettend hard missen. En ik ga elke dag naar Het Journaal kijken, met een glaasje wijn.”

Martine was geëmotioneerd na de huldiging.Beeld VRT

Taalicoon

“Al meer dan 40 jaar verpersoonlijkt Martine Tanghe de heerlijke helderheid van de Nederlandse taal”, vertelt VRT-CEO Frederik Delaplace. “Ze zet vanuit de journaalstudio van de VRT de norm voor vele generaties van Vlamingen en is ongetwijfeld het grote voorbeeld voor heel wat studenten Letteren en Journalistiek. Maar Martine Tanghe is veel meer dan een taalicoon. Ze loodst de kijker door het wereldnieuws met een unieke stijl, met een zakelijkheid die ook heel veel warmte uitstraalt, waardoor elke Vlaming zich persoonlijk door haar aangesproken voelt. En daarvoor willen we haar uitdrukkelijk bedanken met de iconische woorden waarmee ze zelf duizenden keren afscheid nam: Martine, dank dat je bij ons was.”

“Martine was niet alleen het gezicht van Het journaal van de BRT, de BRTN en VRT. Maar ze was hét anker voor nieuws in Vlaanderen”, laat VRT NWS-hoofdredacteur Liesbet Vrieleman weten. “Door alle grote crisissen, rampen en oorlogen van de voorbije 40 jaar heeft ze ons geloodst. We mogen blij zijn dat we op zo iemand van internationale klasse hebben mogen rekenen in Vlaanderen. Ze heeft de lat hoog gelegd voor generaties van journalisten en wat dat betreft zal ze voor mij het voorbeeld blijven voor de volgende generaties.”

Om de kijkers de kans te geven op een persoonlijke manier afscheid te nemen, biedt de VRT een speciale pagina aan op vrt.be: “Bedankt Martine!”. Daar kan iedereen die dat wil gelukwensen, een woordje van dank of waardering, een anekdote of een ander afscheidsberichtje plaatsen.

Lees ook:

Portret: ‘Elke roos heeft doornen, ook The Rose van de Reyerslaan’: ex-collega schetst portret van Martine Tanghe

Reportage: ‘Waarom mag Martine Tanghe niet blijven?’

Bekijk hieronder enkele hoogtepunten uit de carrière van Martine Tanghe:

Het laatste Journaal van Martine inclusief het extra Martine-Journaal is te herbekijken op VRT NWS en VRT NU.