Direct naar artikelinhoud
Diplomatie

Tweet van Chinese topdiplomaat blaast relatie met Australië op

Een journalist houdt een kopie van de foto vast die topdiplomaat Zhao Lijian deze maandag twitterde. De gemanipuleerde afbeelding toont een Australische militair die aanstalten maakt een Afghaans kindje de keel af te snijden.Beeld EPA

Een tweet van China’s topdiplomaat Zhao Lijian heeft de al langer gespannen relatie tussen Australië en China opgeblazen. 

Maandag twitterde Zhao, door zijn bijtend nationalistische toon de ‘Wolf Warrior’ van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken genoemd, een door een Chinese kunstenaar gemanipuleerde foto waarop een Australische militair grinnikend aanstalten maakt een Afghaans kindje de keel af te snijden. 

Met zijn tweet speelt Zhao in op recent onderzoek van het Australische leger naar wangedrag onder Australische militairen in Afghanistan, waarbij 39 Afghaanse burgers zouden zijn vermoord. “Geschokt door de moord op Afghaanse burgers en gevangenen door Australische soldaten. We veroordelen dit soort daden scherp & roepen op om hen ter verantwoording te roepen”, aldus Zhao op Twitter. 

De Australische premier Scott Morrison is woest over de ‘weerzinwekkende’ fotomontage en eist dat Zhao die verwijdert. Tegelijk zoekt Morisson een opening voor een dialoog met Peking, blijkt uit zijn reactie. “Ongetwijfeld bestaan er spanningen tussen China en Australië, maar dit is niet hoe je daarmee omgaat.”

Australië en China liggen al langer overhoop. Dat komt door de speciale positie van Australië als westers georiënteerd, democratisch land en Amerikaans bondgenoot aan de rand van de Chinese invloedssfeer. Daardoor raakte het vroeger dan de rest van de wereld vertrouwd met minder prettige aspecten van economische afhankelijkheid van China. 

Australië is de spreekwoordelijke kanarie in een kolenmijn: andere landen zien hoe een relatief klein en onbelangrijk land wordt afgestraft dat zich niet naar China’s wensen voegt. Diplomatiek wapengekletter is het gevolg. Bovendien worden Australische burgers in China gearresteerd en lijdt het Australisch bedrijfsleven onder een steeds langer wordende lijst van Chinese handelssancties.

Nu spitst de ruzie zich toe op de gemanipuleerde foto, waarbij China zich gedraagt als kampioen vrijheid van meningsuiting. Nadat Canberra excuses had geëist, zette Zhao het gewraakte plaatje vast aan het begin van zijn tijdslijn.

China is geregeld onderwerp van grove spotprenten, en Peking eist dan vergeefs excuses. Zhao vindt dat hij hetzelfde recht op vrijheid van meningsuiting heeft als hij een gemanipuleerde foto die in China doorgaat voor kunst, op zijn regeringsaccount plaatst. Het gaat om werk van de jonge kunstenaar Wuheqilin, die met de computer beelden bewerkt tot afbeeldingen met als belangrijkste thema zijn afkeer van het Westen.

Dit soort uitingen zijn populair in China, niet in de laatste plaats omdat de staat zelf grossiert in nationalistische  propaganda. Zhao zal zich dan ook niet bij Canberra verontschuldigen, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.