Organisatoren van protestmars in Luik zoeken getuigen van ‘repressie’ door politie

Demonstranten en politie op de Pont Saint-Leonard in Luik, 28 november 2020. © Belga

De organisatoren van de protestmars tegen de avondklok van afgelopen weekend in Luik veroordelen de ‘repressie’ van de politie en doen een oproep tot getuigen. Dat zeggen ze in een persbericht dat maandagavond is verspreid.

Bij een manifestatie tegen de avondklok kwamen zaterdagavond een vijfhonderdtal mensen op straat in Luik. Zeventien van hen werden administratief aangehouden, bovenop drie gerechtelijke aanhoudingen, voor gewapend verzet en opzettelijke vernielingen. Er vielen ook zeven gewonden, van wie vier politieagenten.

Volgens de organisatoren kwam de politie zaterdag zonder enige waarschuwing tussenbeide, waardoor er een ‘mensenmassa’ werd samengedreven op een brug en er een gevaarlijke situatie ontstond, klinkt het.

Daarnaast hebben getuigen gezien hoe één persoon door meerdere agenten in elkaar is geslagen, aldus de organisatie. De politie zou daarbij gebruik gemaakt hebben van ‘wurgtechnieken’.

De organisatoren van de protestmars dringen er nu bij ‘getuigen of slachtoffers van repressie’ op aan contact met hen op te nemen. Het gaat daarbij ook om gevallen van ‘vernedering, intimidatie en manipulatie’ bij de identiteitscontroles op het politiebureau, benadrukken ze.

Partner Content