Direct naar artikelinhoud
Video

► Koning Filip praat over ‘moeilijke, zeer moeilijke jeugd’

Koning Filip praat voor Rode Neuzen Dag met twee jongeren.Beeld BELGA

‘Hebt u het soms ook moeilijk, sire?’ Die vraag heeft koning Filip wellicht nog niet vaak gekregen, maar Jara Cabes (20) uit Lier durfde ze wel te stellen toen ze samen met Levi Vandenheede (22) uit Gent een koninklijke videochat had. ‘Ik heb een moeilijke jeugd gehad, het was een zeer moeilijke jeugd’, antwoordde Filip zonder al te veel schroom.

Video wordt geladen...

De unieke – door corona virtuele – ontmoeting is te zien in Telefacts NU, dat in het kader van Rode Neuzen Dag vanavond het thema ‘Kan muziek levens redden?’ aansnijdt. De vorst blijkt al langer sympathie te hebben voor Rode Neuzen Dag en nam zelf het initiatief om de jongeren een hart onder de riem te steken. Koning Filip vernoemt in de uitzending het hedendaagse popfenomenen als Billie Eilish, maar heeft vooral met Levi een klik: ze zijn allebei fan van de Duitse componist Hans Zimmer. “Ik speel af en toe een beetje piano en er is één muziekstuk in het bijzonder dat ik graag speel. Dat is ‘First step’ Ken je dat? Van de film Interstellar”, zegt Filip. “Dat is met voorsprong de beste film ooit”, antwoordt Levi enthousiast.

En plots is daar de persoonlijke vraag van Jara. “Het was een zeer moeilijke jeugd”, zegt de koning. “Toen was ik niet zo met muziek bezig, nu heeft muziek een grotere plaats in mijn leven. Je voelt je vrijer als je zelf kan spelen.” Levi wil weten of er in het gezin van Filip over mentale problemen kan worden gepraat. “Je moet thuis over alles kunnen spreken. Als iemand van de familie problemen heeft, dan moet je dat gewoon zeggen. Dat vind ik heel belangrijk. Ik vind het belangrijk om te geloven in je eigen kracht.”

Rest nog de vraag: kan muziek wonderen doen, kan je je beter voelen? Het antwoord luidt volmondig ‘Ja’ en Levi en Jara leveren zich zelfs over aan de wetenschap om dat aan te tonen.

Telefacts NU, om 21.45 bij VTM