Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Winkels openen weer, dit zijn de maatregelen in de grote winkelsteden in Vlaanderen en Brussel

Archiefbeeld.Beeld Thomas Sweertvaegher

Winkels vlak voor de feestdagen heropenen, dat lijkt om problemen vragen. Bij heel wat lokale besturen was het de afgelopen dagen dan ook alle hens aan dek. Zij moeten namelijk de veiligheid in hun gemeente garanderen. Hoe ze dat doen, kan nogal verschillen.

Brussel

In Brussel was er maandagochtend crisisberaad. Want iedereen is het er wel over eens dat taferelen zoals afgelopen weekend zich niet meer mogen herhalen. Toen verdrongen duizenden mensen zich in de steegjes rond de Grote Markt of voor het stadhuis om er de kerstboom en het lichtspel te bewonderen. Velen zetten ook spontaan het mondmasker af om te poseren voor een foto of om iets te eten of te drinken. Gevreesd werd dat dit een voorproefje was van wat zal komen als ook de winkels weer opengaan.

Het Brusselse stadsbestuur besliste dan ook om drastisch in te grijpen met een ‘stroombeheersingsplan’. Voortaan worden de toegangen naar de Grote Markt beperkt. Bij te veel volk wordt de markt afgesloten. Verder is het verboden om er te eten, te drinken of te roken. Kortom: er is geen enkele reden meer waarvoor het mondmasker afgezet mag worden. De politie zal er streng op toezien.

De stad heeft ook beslist om in te spelen op de verwachte drukte in de Nieuwstraat, de belangrijkste winkelstraat van de hoofdstad: er komen in de straat duidelijke staprichtingen die met nadarhekken en vloermarkeringen worden aangeduid. Er komen ook extra openbare toiletten. Stewards en politieagenten houden alles in de gaten en de toegang tot de straat kan zonodig ingeperkt of afgesloten worden. Dat doen ze aan de hand van een dynamisch real-time telsysteem.

Antwerpen

In Antwerpen wil men met sensoren, camera’s en gsm-telling proberen vermijden dat het te druk wordt op de Meir. Voorts worden de maatregelen die al bij de heropening in mei, na de eerste lockdown, golden opnieuw bovengehaald. Er komen opnieuw extra openbare toiletten. En de markeringen voor de winkels om de wachtrij aan te duiden, en de pijlen die de looprichting op de Meir en de De Keyserlei aangeven, kregen een nieuw likje verf. De stad wil ook opnieuw acteurs inzetten om mensen op ludieke manier op de coronamaatregelen te wijzen. Schepen van Middenstand Koen Kennis (N-VA) verwacht geen echte problemen bij de heropening, zolang iedereen zich aan de regels houdt. “We hebben de ervaring van de eerste heropening”, zegt hij. 

In Antwerpen kreeg de signalisatie die de looprichting in de winkelstraten moet aanduiden een nieuw laagje verf.Beeld Photo News

Gent

In Gent stappen ze net weer af van het eenrichtingsverkeer voor voetgangers in heel wat straten. Volgens middenstandschepen Sofie Bracke (Open Vld) is zoiets heel moeilijk af te dwingen. “Dan loop je eigenlijk voortdurend te vitten op mensen en heb je ook veel volk nodig om dat te controleren.” Gent wil de maatregelen focussen op de drukste winkel-as: Langemunt-Groetenmarkt-Korenmarkt-Veldstraat. Op die as komen fysieke poortjes, met nadarhekken en met in- en uitgangen. Die zullen op woensdagnamiddagen en tijdens de weekends bemand zijn. Bedoeling is om mensen te tellen en voor elke straat een maximumcapaciteit te bepalen. Die wordt berekend door de maximale hoeveelheid bezoekers die in de individuele winkels in die straat binnen mogen, namelijk één klant per tien vierkante meter, op te tellen. Is die bereikt, dan mag niemand er meer in.

Op alle drukke assen zullen stewards en gemeenschapswachten er op toezien dat iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt en de mensen desnoods aanspreken. Bracke: “We denken ook aan een kleurenbarometer. Via sociale media kunnen mensen dan zien waar het te druk is en kunnen ze zelf inschatten of het nog zin heeft om af te zakken naar het centrum.”

Leuven

Ook in Leuven willen ze werken met een barometer. Daarnaast wordt de Bondgenotenlaan, een van de belangrijkste winkelstraten in de stad, op zaterdag en op  koopzondagen verkeersvrij. Mocht het in een bepaalde straat té druk worden, dan kan de politie die straat afsluiten, maar in Leuven zijn ze er behoorlijk gerust op. Door de druktebarometer en de koopzondagen, die voor een spreiding zorgen, hopen ze dat het niet zover komt.

Oostende

In de grootste stad aan onze kust, Oostende, zijn ze er niet helemaal gerust op. Burgmeester Bart Tommelein (Open Vld) vroeg afgelopen weekend al aan de federale overheid om bij te springen. Hij wil vooral dat de NMBS niet meer zoals afgelopen zomer overvolle treinen laat aanspoelen aan de kust. Volgens Tommelein moet de regering er bij de vervoersmaatschappij op aandringen dat die werk maakt van een reservatiesysteem voor de treinen, en ook dat ze de gratis coronatickets, die elke Belg kreeg als compensatie, opschort.

In Oostende werd ook een taskforce in het leven geroepen – waarin de politie, Toerisme Oostende en het Economisch Huis zetelen – die in realtime de bezoekersstromen in de gaten moet houden. Want verwacht wordt dat er door de heropening van de winkels meer dagjestoeristen naar de stad zullen komen. Oostende startte ook met een nieuwe website (www.ikkoopinoostende.be), waarbij je makkelijk online kan winkelen bij Oostendse handelaars. Op die manier hoopt het stadsbestuur te voorkomen dat iedereen fysiek langskomt.

Andere steden

Andere steden, zoals Brugge, Kortrijk of Hasselt, grijpen terug naar de draaiboeken die er al waren bij de vorige heropening in mei. Bij kleinere steden is het iets makkelijker om het winkelgebied te managen. Kortrijk lanceert wel een campagne om zijn inwoners op te roepen niet massaal op zaterdagnamiddag naar het centrum te komen, maar eerder op een kalmere weekdag.

Archiefbeeld.Beeld Thomas Sweertvaegher