Direct naar artikelinhoud
VRT

Meer dan twee miljoen kijkers voor afscheid Martine Tanghe

Journaalanker Martine Tanghe gaat na 42 jaar met pensioen.Beeld © VRT - Jokko

Het afscheid van Martine Tanghe is gisteravond massaal bekeken. Het Journaal haalde 2.002.000 kijkers. Nooit eerder haalde Het Journaal zo’n hoog kijkcijfer.

De nieuwsuitzending op Eén haalde de voorbije weken om 19 uur doorgaans tussen het miljoen en 1,3 miljoen kijkers. Dat nu gemiddeld meer dan twee miljoen kijkers voor het scherm zaten voor een extralange aflevering is opvallend. Het nieuws op VTM haalde gemiddeld 611.000 kijkers.

Dat veel Vlamingen de laatste woorden van Tanghe in Het Journaal wilden zien, blijkt ook uit de marktaandelen. 68,7 procent van de Vlamingen die op dat moment voor hun televisie zaten, zagen hoe de VRT-nieuwsredactie afscheid nam van het anker. Ook de jongere kijker had er veel aandacht voor. Bij de 18- tot 44-jarigen had Het Journaal een marktaandeel van 56,8 procent.

Het afscheid van Martine Tanghe zorgde zo ook voor een kijkcijferrecord voor Het Journaal. Het vorige record dateert van 30 oktober, toen er in volle tweede golf 1.624.00 mensen op Het Journaal afstemden. Met 2.002.000 kijkers duikt Het Journaal net niet de top-twintig van de best bekeken tv-programma’s ooit binnen, sinds het begin van de huidige kijkcijfermeting in 1997. Als je uit die top alle wedstrijden van de Rode Duivels filtert, staat Het Journaal van gisteren op plaats zeven.