Direct naar artikelinhoud
CoronavirusUpdate

Hongaars Europarlementslid neemt ontslag na aanwezigheid op seksfeest in Brussel

József Szájer.Beeld Isopix

De Brusselse politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een seksfeest stilgelegd in het centrum van Brussel. Het vooraanstaande Hongaarse Europarlementslid József Szájer geeft zijn betrokkenheid toe en nam afgelopen weekend al ontslag.

Het seksfeestje vond plaats in de kelder van een café in het centrum van de hoofdstad. De in totaal 25 aanwezigen, hoofdzakelijk mannen, kregen allemaal een boete wegens het niet naleven van de coronaregels.

József Szájer is een vooraanstaand lid van Fidesz, de Hongaarse beleidspartij van premier Viktor Orbán, en nam afgelopen zondag al verrassend ontslag uit het parlement. Hij probeerde afgelopen weekend naar verluidt te vluchten, maar de politie kon de Europarlementariër alsnog vatten.

Szájer bekent vandaag zijn betrokkenheid in een verklaring. “Ik was aanwezig op het privé-feestje waarover in de Belgische media werd geschreven", klinkt het. Hij ontkent wel te hebben proberen ontkomen. “Ik heb geen drugs gebruikt. Ik stelde de politie zelfs voor om meteen een test af te nemen, maar dat hebben ze niet gedaan. Volgens de politie vonden ze een xtc-pil, maar die is niet van mij en ik heb geen idee hoe die daar terechtkwam.”

Het Hongaarse Europarlementslid drukt zijn spijt uit voor het overtreden van de coronamaatregelen en zegt bereid te zijn de boete te betalen. “Met mijn ontslag zondag trok ik meteen mijn politieke en persoonlijke conclusies. Ik verontschuldig me ten opzichte van mijn familie, mijn collega’s en mijn stemmers. Ik vraag hen om mijn misstap te evalueren in het kader van mijn dertig jaar toegewijd werk.”

“Mijn misstap is persoonlijk en ik draag er dan ook de volledige verantwoordelijkheid voor”, klinkt het voorts. “Ik vraag iedereen dan ook om het niet te extrapoleren naar mijn land of mijn politieke partij.”

Het Brusselse parket heeft intussen bevestigd dat ze vrijdagavond na klachten van de buren een appartement in de Steenstraat, in het centrum van de hoofdstad, binnenging. Er was een twintigtal personen aanwezig, van wie er twee een beroep deden op hun diplomatieke onschendbaarheid. Een man die via de regenpijp op de vlucht was geslagen, kon ingerekend worden. Na identificatie bleek het om Szàjer te gaan (S. J. volgens het parket). In zijn rugzak werden verdovende middelen aangetroffen, aldus het parket.

Hongaars onderzoeksjournalist Szabolcs Panyi wees er op Twitter op dat het net Szájer was die de Hongaarse grondwet herschreef met de zin “Hongarije zal het instituut van het huwelijk als de unie van een man en een vrouw beschermen”.

Twitter bericht wordt geladen...