Direct naar artikelinhoud
Djalali

VUB-gastdocent Djalali overgebracht naar andere Iraanse gevangenis, met het oog op executie

De Iraanse VUB-prof Ahmadreza Djalali.Beeld RV

Ahmadreza Djalali’s echtgenote Vida Mehrannia is op de hoogte gebracht dat haar man vandaag nog, ‘binnen het uur’, wordt overgebracht naar een andere gevangenis in Iran, in Karaj. ‘Dat is wat ze meestal doen als ze willen overgaan tot executie’, zegt ze.

Vida Mehrannia is verwittigd door hun advocaat in Iran. Die kreeg van de Iraanse justitie te horen dat Ahmadreza Djalali vandaag nog wordt overgebracht naar de Gohardasht-gevangenis in Karaj. Exact een week geleden kregen ze het bericht dat zo’n transfer, met het oog op zijn executie, binnen de week zou gebeuren. Nu is het dus zover. 

Ahmadreza Djalali is een Zweeds-Iraanse arts, die als gastprofessor ook verbonden was aan de VUB in ons land.  “Binnen het uur zou hij worden overgebracht”, zegt een aangeslagen Vida Mehrannia aan de telefoon. “Zo’n transfer gebeurt typisch vlak voor een executie. Die volgt meestal enkele uren of dagen later.” 

Mehrannia wil alle landen en België in het bijzonder oproepen om toch nog iets te doen voor haar echtgenoot, bijvoorbeeld door een deal te sluiten over gedetineerden, of door meer druk uit te oefenen. “Het moet nu echt”, zegt ze. “Straks is het te laat.”

Volgens verschillende bronnen gebeuren in de gevangenis van Gohardasht, ook bekend als Rajai Shahr, de executies telkens op een woensdag. Dat zegt bijvoorbeeld de Libanees Nizar Zakka, die zelf tot vorig jaar vast zat in Iran op verdenking van spionage.

Twitter bericht wordt geladen...

Amnesty International bevestigt in een persmededeling dat de Iraanse rechtbank heeft meegedeeld dat de autoriteiten ‘bevel’ hebben gegeven om Djalali vandaag over te brengen naar die gevangenis in Karaj en om de executie uit te voeren. Volgens Amnesty heeft de rechter de advocaat ook laten weten dat hij voor zijn executie nog een laatste bezoek mag ontvangen van zijn familie. 

Vida Mehrannia.Beeld Marc Femenia/Humo