RECEPT. Gehaktbroodjes met Brugge Oud en wintergroenten
Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma ‘Cook ensemble’. Deze keer op het menu: gehaktbroodjes met Brugge Oud en wintergroenten.
Boodschappenlijst (voor 2 flinke eters)
Gehaktbroodjes met Brugge Oud
• 100 g Brugge Oud (blokje of kaasblokjes voorverpakt)
• 500 g gemengd gehakt
• een handje rozijnen
• 2 sneden wit brood
• een scheutje melk
• 1 ei
•peper & zout
Wintergroenten
• 300 g spruiten (schoongemaakt)
• 300 g knolselder (geschild)
• 200 g gerookt spek in blokjes
• een klontje boter
• nootmuskaat
• peper & zout
Uiensaus
• 2 dikke uien
• 1 blokje groentebouillon
• een snuif suiker
• 1 el mosterd
• 1 kl Marmite of bouillonextract
• peper
Bereiding:
Gehaktbroodjes met Brugge Oud
• verwarm de oven voor op 180°C
• week het broodkruim (geen korstjes!) in een scheutje melk
• snijd de kaas in kleine dobbelstenen (ongeveer 1 cm breed)
• doe het vlees in een mengschaal, samen met het ei en het geweekte broodkruim
• meng alles, voeg dan de blokjes Brugge Oud en de rozijnen toe
• kruid met peper en zout en meng alles door het gehakt
• vorm van het mengsel kleine ovale vleesbroodjes
• schik de vleesbroodjes met kaas in een ovenschaal met enkele klontjes boter erbovenop
• bak ze goudbruin op 180°C, gedurende 20 minuten
• serveer de broodjes op z’n geheel of in plakjes
Wintergroenten
• breng water aan de kook met een snuif zout
• snijd de knolselder eerst in dikke plakken (1,5 cm) en vervolgens in dobbelstenen
• kook de blokjes knolselder samen met de spruiten beetgaar
• smelt een klontje boter in een hete pan en bak de spekblokjes goudbruin
• giet de gare groenten af, meng er de spekblokjes doorheen
• kruid met nootmuskaat, peper en zout
Uiensaus
• verhit een droge pan op hoog vuur
• snijd elke ui in een drietal dikke plakken en schroei ze donker langs beide zijden
• snijd de gebrande uien in snippers en stoof ze glazig met een klontje boter
• verbrokkel er tussendoor wat kippenbouillon over en voeg een snuif suiker toe
• roer er mosterd doorheen, wat bouillonextract en gemalen peper
• schenk een scheutje warm water in de pan, roer en serveer
‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.