Direct naar artikelinhoud
Politiek

Premier De Croo op werkbezoek bij Emmanuel Macron: ‘Geen vaccinatiestrijd tussen landen’

Emmanuel Macron (l) verwelkomt Alexander De Croo met een ellebooggroet aan het Élysée in de Franse hoofdstad.Beeld AFP

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft vandaag een ontmoeting gehad met de Franse president Emmanuel Macron in Parijs. Op de agenda stonden onder meer de brexit en de aanpak van de coronacrisis. 

De Croo en Macron hadden vanmiddag een officiële ontmoeting ter voorbereiding van de Europese Raad van 10 en 11 december in Brussel. De politici bespraken in het Élysée onder meer hun gezamenlijke strijd tegen terrorisme en de aanpak van de huidige gezondheidscrisis.

Ook de brexit stond op de agenda. President Macron zei op de persconferentie dat Frankrijk geen brexitdeal zal accepteren die de langetermijnbelangen van zijn land niet respecteert. De Croo zei dat een brexitdeal “belangrijk” is, “maar niet tegen elke prijs”. Hij vergeleek de onderhandelingen die momenteel lopen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk met de “laatste minuten van een voetbalwedstrijd”.

Gezondheidscrisis

De politici gingen ook in op de coronacrisis en de grootschalige vaccinatiecampagnes die in beide landen op til zijn. Frankrijk streeft ernaar om tussen april en juni volgend jaar te beginnen met een grootschalige vaccinatiecampagne tegen corona, zei Macron.

Vanaf eind december of begin januari komen eerst de kwetsbaarste groepen aan de beurt, aldus de Franse president. Daarna volgt de inenting voor de rest van de bevolking. De Franse gezondheidsautoriteiten willen dat er wordt begonnen met ouderen in tehuizen en het personeel daar, zodra de vaccins beschikbaar zijn.

‘Geen vaccinatiestrijd’

Premier De Croo ging vervolgens in op de Belgische vaccinatiestrategie. Ook hij stelde dat eerst de risicogroepen aan bod zullen komen. Hij benadrukte het belang van ons land voor de productie van verschillende vaccins, en wees op de waarde van Brussels Airport voor de verdeling van de vaccins in Europa.

De eerste minister benadrukte voorts dat er op Europees niveau “geen vaccinatiestrijd” bestaat tussen de verschillende lidstaten.

Wintersportgebieden

Er werd op de persbriefing ook ingegaan op de wintersportgebieden. De Franse president achtte het vorige week “onmogelijk” dat de skigebieden in zijn land tijdens de kerstvakantie open zullen zijn voor skiliefhebbers. Eerder raadde De Croo iedereen al stellig af om deze winter op skivakantie te gaan. “Je hoeft geen viroloog te zijn om te weten welke risico’s dat inhoudt”, klonk het. Hij herhaalde deze stelling op de persconferentie.

Wintersportgebieden
Beeld REUTERS