Nasdaq wil bedrijven met te weinig vrouwen of minderheden weigeren

De techbeurs Nasdaq heeft aan de Amerikaanse beurstoezichter SEC toestemming gevraagd om als eerste index bedrijven te weigeren of van de beurs te halen als hun raad van bestuur niet divers genoeg is. De overgrote meerderheid van de Nasdaq-bedrijven haalt de criteria niet.

De discussie over diversiteit in bestuursraden is al langer aan de gang en nu werpt ook de Amerikaanse techbeurs Nasdaq zijn gewicht in de schaal. De populaire index stuurde een voorstel naar de SEC om quota vast te leggen, anders mogen de bedrijven niet (meer) noteren op de Nasdaq.

Volgens het voorstel moeten genoteerde bedrijven tenminste één vrouw en één raciale minderheid, holebi- of transpersoon in hun rangen hebben. Wie dat niet heeft, wordt niet meteen geschrapt, maar moet zich wel nader verklaren. De beursuitbater zal dan bepalen of de argumenten hout snijden.

Transparantie

Nasdaq heeft twee doelen met de maatregel: uiteraard meer diversiteit binnenbrengen aan de top van bedrijven, maar ook de transparantie bevorderen. Want als de beslissing wordt goedgekeurd zal iedereen die naar de Nasdaq wil trekken de samenstelling van zijn raad van bestuur moeten publiceren.

Alle bedrijven die al noteren, zullen dat binnen het jaar moeten doen. Wie dat niet doet, kan geschrapt worden. Binnen de twee jaar nadat de maatregel ingaat moeten alle bedrijven ten minste één van de twee criteria vervuld hebben.

Ethisch beleggen

Nasdaq is de eerste beursindex die een dergelijke maatregel wil doorvoeren en hij kan wel wat stof doen opwaaien in de beurswereld. Volgens een onderzoek van de krant The New York Times haalt op dit moment namelijk 75 procent van de bedrijven op de techbeurs de criteria niet.

De aankondiging komt er op een moment dat beleggen in zogenaamde ‘ethische’ bedrijven of fondsen een vlucht neemt. Een significant deel van de beleggers verkiest bedrijven die milieustandaarden respecteren en een afspiegeling van de samenleving zijn. De zakenbank Goldman Sachs kondigde eerder al aan dat ze geen bedrijven meer helpt bij hun beursgang als er niet ten minste ‘één diverse persoon’ in de raad van bestuur zit.

Het is niet de eerste keer dat beursindexen de regels voor beursgangen proberen te veranderen. Eerder probeerde de New York Stock Exchange al klaar te krijgen dat bedrijven geld konden ophalen als ze via een zogenaamde directe notering naar de beurs gaan, maar dat kwam er uiteindelijk niet door.

Meer