Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VSUpdate

Amerikaans minister van Justitie: ‘Geen bewijs van verkiezingsfraude’

William Barr.Beeld AP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft geen bewijs gevonden van wijdverbreide verkiezingsfraude die de uitslag van de presidentsverkiezingen zou veranderen. De bevindingen, gemeld door justitieminister William Barr, staan in schril contrast met de aanhoudende kritiek van president Trump. Die was er dan ook als de kippen bij om, via zijn advocaten, weerwoord te bieden.

en

Trump weigert vooralsnog zijn nederlaag te erkennen en toe te geven dat zijn rivaal Joe Biden heeft gewonnen. De president wijst erop dat hij meer stemmen vergaarde dan vier jaar geleden. Dat is inderdaad het geval, maar Biden kreeg zo’n 6 miljoen stemmen meer dan Trump: met 80 miljoen een record in de Amerikaanse geschiedenis.

Nu zijn minister van Justitie ook laat weten dat er geen bewijs is van grootschalige verkiezingsfraude, ziet Trump andermaal zijn kansen op een tweede, opeenvolgende termijn slinken. Zijn advocaat Rudy Giuliani was er dan ook als de kippen bij om te reageren op de uitlatingen van Barr. “Met alle respect voor de minister van Justitie, maar er is geen enkele schijn geweest van een onderzoek door het ministerie”, leest het statement. 

“We hebben bewijs van illegale stempraktijken verzameld in minstens zes staten, waar het ministerie niet eens heeft naar gekeken. We beschikken over vele getuigen die onder ede beweren misdrijven in verband met verkiezingsfraude te hebben aanschouwd. Zover we weten, werd geen enkele van hen ondervraagd door het departement. Ook werden er geen stemmachines of bevelschriften uitgeschreven om de waarheid te achterhalen”, klinkt het voorts.

Giuliani bevestigt voorts dat Trumps team nog steeds elke mogelijke weg zal bewandelen om ervoor te zorgen dat “elke legale stem wordt geteld en elke illegale stem niet”. Trumps persoonlijke advocaat eindigt door te stellen dat “met het grootste respect voor de minister van Justitie, zijn standpunt gebaseerd is op geen enkele kennis of onderzoek naar de substantiële onregelmatigheden en bewijslast van systematische fraude.”

Twitter bericht wordt geladen...

Eerder vandaag lanceerde Trump nog een ultieme poging om zijn verlies in de staat Wisconsin om te keren. De Republikeinse president spande een rechtszaak aan tegen de gouverneur, die een partijgenoot is van de Democraat Biden.

Trump heeft vrijwel geen vooruitgang geboekt met rechtszaken in andere staten die van doorslaggevend belang waren voor de verkiezingszege van Biden. De tijd dringt, benadrukken Amerikaanse media. Volgens de wet liggen de resultaten van elke staat vast als ze niet voor 8 december succesvol zijn aangevochten.

De winnaar van de presidentsverkiezingen wordt definitief aangewezen door een college van kiesmannen, dat op 14 december bijeenkomt.