Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Ook volgend jaar geen toeschouwers welkom bij Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel en Wout van Aert duelleren in de Ronde 2020.Beeld Photo News

Volgend jaar zijn toeschouwers opnieuw niet welkom voor de Ronde van Vlaanderen. Daar gaat organisator Flanders Classics nu al van uit. ‘Niet tof, maar het belangrijkste is dat er gekoerst wordt.’

Misschien is er tegen die tijd al een vaccin beschikbaar. Misschien zien we in april 2021 al heel veel licht aan het einde van de coronatunnel. Zelfs in dat geval houdt Flanders Classics maar rekening met één scenario: de Ronde van Vlaanderen zal zich opnieuw afspelen tegen het lege decor van de Muur van Geraardsbergen, de Koppenberg, de Oude Kwaremont en de Paterberg. 

De voorbereiding van de Omloop (27 februari) is volop aan de gang. “Er komt geen publiek”, zegt CEO Tomas Van Den Spiegel van Flanders Classics. “Zo gaan we het hele klassieke voorjaar werken.” Van de Omloop naar Gent-Wevelgem (28 maart) en zo verder naar Dwars door Vlaanderen (31 maart), Ronde van Vlaanderen (4 april) en Brabantse Pijl (14 april).

“Natuurlijk zou ik liever zien dat Wout van Aert en Mathieu van der Poel door een mensenzee de Oude Kwaremont zij aan zij naar boven rijden”, zegt Van Den Spiegel. “Dat zal ook in 2021 helaas niet het geval zijn.”

Geen onzekerheid creëren

Er werd om de Ronde van 2020 in goede banen te leiden een indrukwekkend veiligheidsprotocol ontwikkeld, in samenwerking met lokale overheden en de provincie Oost-Vlaanderen. Wie zich niet aan de regels hield, riskeerde een boete van 250 euro. “We zullen de mensen opnieuw sensibiliseren”, zegt Van Den Spiegel. “Het is gebleken dat je wielerwedstrijden zonder publiek kunt laten plaatsvinden.”

Het was geen optie, zegt Van Den Spiegel, om de kalender overhoop te gooien en de voorjaarswedstrijden van Flanders Classics later in het jaar te organiseren, wanneer de hele corona-ellende mogelijk achter de rug is. “Dat zou alleen maar onzekerheid creëren.”

Natuurlijk is Flanders Classics geen liefdadigheidsinstelling; er mag geld verdiend worden met het organiseren van koersen. Dat gaat volgend jaar niet gebeuren. De Oude Kwaremont wordt niet volgebouwd met viptenten. “Het is niet in ons opgekomen om de Omloop, Gent-Wevelgem of de Ronde dan maar niet te organiseren. Echt niet. We kunnen dit nog één keer doen, daarna kan het echt niet meer.”