Direct naar artikelinhoud
Justitie

Netflix-documentaire over Bernard Wesphael te zien op RTL

De Waalse politicus Bernard Wesphael werd valselijk beschuldigd voor de moord op zijn vrouw.Beeld epa

Hoe voelt het om driehonderd dagen onterecht in de cel te zitten na het overlijden van je echtgenote? In een zesdelige documentaire van Netflix komen we vanaf vandaag alles te weten over de affaire rond de Waalse politicus Bernard Wesphael.

Bernard Wesphael, een van de stichters van Ecolo, verloor in de nacht van 31 oktober 2013 zijn vrouw Véronique Pirotton in een hotel in Oostende. Drie jaar later werd hij in een fel gemediatiseerd assisenproces vrijgesproken van doodslag, met twaalf stemmen tegen nul. Het feit dat Pirotton 3,7 promille alcohol en heel wat antidepressiva in haar urine had, maakte het voor experts duidelijk dat ze zelf uit het leven was gestapt. Intussen had Wesphael wel al tien maanden in voorhechtenis gezeten.

Al tijdens het proces werden er vragen gesteld bij de bewijsvoering van het Brugse parket. Zo raakten de monsters van de vingernagels van Pirotton zoek. Ook leken ‘verweerletsels’ bij Pirotton uiteindelijk toegebracht te zijn bij pogingen tot reanimatie, zowel door Wesphael als door een spoedarts. Het proces riep associaties op met de populaire Netflix-documentaire Making a Murderer. Vorig jaar besloot Netflix ook daadwerkelijk om een documentairereeks te wijden aan de affaire-Wesphael.

De zesdelige serie, waarvoor Netflix in zee ging met de Franstalige zender RTL, wordt vanaf vanavond uitgezonden op RTL. Het gaat om een reconstructie met acteurs, archiefbeelden en interviews. De productie werd mee uitgewerkt door RTL-journalisten Pascal Vrebos en Georges Huercano. In zes afleveringen van veertig minuten wordt uitgebreid de val van Wesphael geschetst. 

In een persbericht heeft RTL het over een verhaal “van een koppel dat op drift is geraakt, van een vrouw die wordt gegijzeld door haar demonen en die verscheurd is tussen twee mannen: haar echtgenoot en haar minnaar die de wonden uit haar jeugd zal uitbuiten en van haar zijn seksspeeltje zal maken.” De twee eerste afleveringen worden vanavond uitgezonden.

Vorig jaar liet Wesphael al in deze krant weten dat hij zou meewerken aan de productie. In de hoop dat mensen die het proces niet hebben gevolgd, maar wel nog steeds geloven in zijn schuld, zouden bijdraaien. “Ik ga niet de inhoud van de serie bepalen. De makers zijn volledig vrij. Maar ik werk er wel aan mee”, zei hij toen.