Direct naar artikelinhoud
AchtergrondSchandaal

József Szájer: tegenstander van homo’s in Hongarije, gangbanger in Brussel

József Szájer in het Europees Parlement. Hij probeerde aan Brusselse politie te ontkomen via een regenwaterpijp.Beeld ISOPIX

Het Hongaarse Europarlementslid József Szájer, medeauteur van de omstreden nieuwe Hongaarse grondwet, is door de politie betrapt tijdens een gangbang met 25 mannen in het centrum van Brussel. De man, in eigen land een uitgesproken tegenstander van lgbtq-rechten, nam meteen ontslag.

Het lockdownfeestje vond vrijdagavond plaats op de eerste verdieping boven een cocktailbar naast de Ancienne Belgique, op de hoek met de Steenstraat. “Ik organiseer om de twee maanden een seksfeestje”, zegt de Oekraïense twintiger die het appartement huurt en ons voorgaat op de trap. “Seks is gewoon leuk. En met hoe meer, hoe leuker.”

De jongen laat ons binnen en praat honderduit. “Dit hier is een van de speelkamers”, wijst hij. “Ja, het is krap, maar krap is gezellig.” De kamers zijn verduisterd met half doorzichtig blauw plastic op de ramen. Er schijnen paarse en oranje spotjes op de muren. De jongen zegt dat zijn feestjes bekendstaan vanwege de beste anale seks. Iedereen doet het met iedereen. “Ik doe dit toch al een tijdje”, zegt hij. “Het begon ooit met een paar Nederlandse en Duitse vrienden, en die brachten altijd maar meer volk mee.”

Lockdownfeestje

De politie van Brussel-Elsene, waarvan het hoofdcommissariaat letterlijk om de hoek is, kreeg iets na negenen telefoontjes van buren met klachten over een lawaaierig lockdownfeestje boven de cocktailbar. “Ze begonnen in het glas van de deur van de bar te hakken”, zegt de jongen. “Ik riep vanuit het raam dat dat niet hoefde, dat ik wel even op de zoemer zou duwen en ze binnenlaten. Ik heb de agenten proberen uitleggen dat we hoe dan ook van plan waren om om tien uur te stoppen vanwege de avondklok. Ik had niet het gevoel dat ze mij geloofden.”

Volgens de Brusselse politie werden in totaal 25 mensen aangetroffen, allemaal naakt. Tegen alle aanwezigen werd een proces-verbaal opgesteld. Een aanwezige agent verklaarde gisteren in La Dernière Heure: “We hebben een gangbang onderbroken!”

Onder de aanwezigen bevonden zich enkele heren met een diplomatieke status en ook de Hongaarse Europarlementariër József Szájer (59). Hij had geen identiteitsbewijs bij zich, maar beriep zich tegenover de agenten op zijn parlementaire onschendbaarheid. Volgens het Brusselse parket heeft de man eerst nog geprobeerd te ontsnappen via een regenwaterpijp en had hij bij zijn verbalisering bloed op zijn handen. In een gisteren aan de Hongaarse media verstrekte uitleg repte Szájer daar met geen woord over. Wel over een xtc-pil die volgens de politie werd aangetroffen in zijn rugzak. In het appartement zouden meerdere drugs zijn gevonden.

Tegen homohuwelijk

Szájer nam zondag al onverwachts ontslag als Europarlementslid, eerst nog zonder uitleg. En gisteren dan met: “Nadat de politie om mijn identiteit vroeg heb ik verklaard dat ik lid was van het Europees Parlement. De politie gaf me een verbale waarschuwing en bracht me naar huis. De xtc-pil was niet van mij, ik weet niet wie ze meebracht. Het spijt me dat ik de regels van het halfrond heb geschonden, het was onverantwoordelijk van me. Ik zal de sancties ondergaan.”

Volgens Adam Bihari van het Hongaarse economisch weekblad HVG zijn de politieke gevolgen van het incident niet te overzien. Szájer was een trouwe medestander van premier Victor Orbán en was in 1988 medeoprichter van diens partij Fidesz. Hij was ook van 1996 tot 2003 vicepartijvoorzitter. Van 1990 tot 2004 zetelde hij voor Fidesz in het Hongaarse parlement.

“József Szájer was bij het brede publiek in Hongarije vooral bekend doordat hij in 2011 in een interview zei dat hij onze nieuwe grondwet aan het schrijven was op zijn iPad”, zegt Bihari vanuit Boedapest. “In die grondwet staat onder meer dat een huwelijk enkel mogelijk is tussen leden van een verschillend geslacht. Als ik zeg dat Hongarije vandaag helemaal op zijn kop staat, is dat helemaal niet overdreven. Szájer was zo’n politicus die zich altijd profileerde als die van de familiale waarden. Er waren lang geleden ooit al wel eens geruchten dat zijn huwelijk slechts een façade zou zijn voor zijn homoseksualiteit, maar als journalist denk je dan: privé-aangelegenheid. Ja, dat is nu opeens even anders.”

Coronaproof

Victor Orbán heeft nog niet gereageerd op het voorval. Uitgerekend de mee door Szájer geschreven grondwet zorgt al weken voor de blokkering van een Europees herstelplan van 1.824 miljard euro dat de economieën van de door corona getroffen lidstaten er weer bovenop moet helpen. De Europese Commissie vindt dat die nieuwe grondwet een aantal elementaire rechtsregels schendt en dient te worden aangepast. Orbán weigert en gijzelt zo de hele Europese Unie.

De Oekraïense jongen in de Steenstraat lijkt zich niet bewust van de impact van wat zich in zijn woning heeft afgespeeld. “Ik organiseer om de twee maanden zo’n avond”, vertelt hij. “Soms is het héél druk, zijn er meer dan vijftig mannen – ja, uitsluitend mannen. Vrijdag was de afspraak dat alleen mensen zouden komen die al corona hadden gehad en dus al immuun waren. Ik kon het natuurlijk niet verifiëren, want de meeste aanwezigen waren vrienden van vrienden of vrienden van vrienden van vrienden. Ik vertrouwde die mensen, en in die omstandigheden leek het mij wel coronaproof.”

“Ik heb het ook zo uitgelegd aan de politie, en ook op dat punt had ik niet echt het gevoel dat ik werd geloofd.”