Eerste succesvolle longtransplantatie met longen van ex-coronapatiënt

Een wereldwijde primeur voor het longtransplantatieteam van UZ Leuven. Het team voerde deze zomer voor het eerst een dubbele longtransplantatie uit met longen van een orgaandonor die drie maanden voor zijn dood een milde vorm van Covid-19 doormaakte.

Tommy Huyghebaert

De ingreep bewijst dat goed geselecteerde longen zelfs na een SARS-CoV-2-infectie nog in aanmerking komen om te gebruiken voor orgaandonatie en dat die longen ook veilig getransplanteerd kunnen worden.

(lees verder onder de foto)

Professor Laurens Ceulemans, longtransplantchirurg in UZ Leuven: “Longen met zware littekens kunnen we niet gebruiken, maar we kijken altijd welke wel in aanmerking komen.” 

Een eerste geruststelling voor transplantatiechirurgen, want door de pandemie zullen in de toekomst veel potentiële orgaandonoren een infectie doorgemaakt hebben. Transplantatie-artsen zullen altijd controleren wat het risico is dat het virus overgedragen wordt van de orgaandonor naar de orgaanontvanger. Een orgaandonor wordt bij zijn overlijden altijd gescreend op SARS-CoV-2 en het resultaat moet negatief zijn voor hij organen kan doneren voor een transplantatie.

Toch sluit een negatieve test niet uit dat er zich nog resten van het virus kunnen verschuilen diep in de longen. Die virusresten kunnen na een transplantatie eventueel een nieuwe infectie uitlokken bij de ontvanger. Een dergelijke infectie kan erg gevaarlijk zijn, omdat een patiënt na de transplantatie medicatie krijgt om het afweersysteem te onderdrukken en dus extra vatbaar is voor infecties. De dokters zullen onderzoeken of de longen onomkeerbaar beschadigd zijn na de coronabesmetting. “We verwachten wel een belangrijke impact van het coronavirus op de longgezondheid, dus moeten we zeker heel goed de beschadiging van de longen controleren. Longen van een donor die een zware longontsteking had en dus veel littekens op de longen heeft, zullen we niet kunnen gebruiken. Maar we zullen altijd kijken in welke mate de longen beschadigd zijn en of de longen bruikbaar zijn voor transplantatie”, zegt professor Laurens Ceulemans, longtransplantchirurg in UZ Leuven.

In dit geval besloten de betrokken chirurgen, longartsen en virologen dat het risico voor de ontvanger van deze longen minimaal was. Nog langer op de wachtlijst voor een transplantatie blijven staan zou een veel groter risico vormen. “De transplantatie is vlot verlopen en de ontvanger van de longen testte achteraf negatief op het coronavirus. Er waren geen complicaties en na een maand kon de patiënt in goede gezondheid het ziekenhuis verlaten”, zegt professor Laurens Ceulemans. “Drie maanden na de operatie stelt de patiënt het uitstekend: de longfunctie is excellent en de CT-scan vertoont geen longafwijkingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen