Ā© VRT - Jokko

Na pensioen Martine Tanghe: moeten alle Vlaamse ambtenaren ook na hun 65e kunnen blijven werken?

Vlaams minister van Ambtenarenzaken Bart Somers (Open VLD) wil dat alle ambtenaren tot na hun 65e kunnen blijven werken, als ze dat zelf willen. Hij start daarover volgend jaar gesprekken met de vakbonden. Nieuwsanker Martine Tanghe ging deze week met pensioen, daardoor ontstond er discussie over het automatisch met pensioen sturen van mensen die 65 zijn.Ā 

Veel mensen vinden het jammerĀ dat nieuwsanker Martine Tanghe deze week met pensioen is gegaanĀ en hadden liever gezienĀ dat ze nog wat bleef doorwerken na haar 65e. Naar aanleidingĀ daarvan wil Vlaams minister van Ambtenarenzaken Bart SomersĀ dat de pensioenleeftijd flexibeler wordt voor statutaire ambtenaren.

Somers vindt dat alle ambtenaren die na hun 65ste willen blijven werken, dat ook moeten kunnen doen. Voor contractuele ambtenaren kan dat probleemloos, bij statutairen ligt dat iets moeilijker.

"Het pensioen van statutairen gaat automatisch in op 65-jarige leeftijd," verduidelijkt Somers. "Als een statutaire ambtenaar langer wil blijven werken, dan moet hij in het huidige systeem telkens een jaar uitstel vragen. Dat systeem willen we hervormen. Zoals het momenteel bestaat bij de contractuele ambtenaren, willen we ƩƩn eenvoudig systeem voor Ɣlle ambtenaren van de Vlaamse overheid.

Ambtenaren zullen op hun 65ste op pensioen kunnen blijven gaan, verzekert Somers, "maar we draaien het principe om". "Wie nog kan werken en wil werken, hoeft daar geen speciale toestemming voor te vragen. Werken moet niet afgeremd, maar gestimuleerd worden", klinkt het.Ā 

Is daar wel vraag naar?

Uit cijfers blijkt dat er erg weinig ambtenaren aan de slag blijven tot na hun 65ste. "De laatste vijf jaar hebben 21 contractuele en 16 statutaire ambtenaren ervoor gekozen om na hun 65ste te blijven werken".

"Ook al gaat het over kleine aantallen, het is opvallend dat er de laatste jaren meer contractuele dan statutaire ambtenaren aan de slag waren in de leeftijdscategorie boven 65 jaar, ook al zijn 70% van onze ambtenaren statutair tewerkgesteld", zegt Somers. "Het is belangrijk dat we als Vlaamse overheid rekening houden met deze maatschappelijke tendens en een modern HR-beleid voeren met flexibelere werkregimes en verloning, zodat meer ambtenaren er vrijwillig voor kiezen om langer te blijven werken."

Vakbond: "Geef jongeren ook kans"

De vakbonden begrijpen het voorstel van Somers, maar wijzen ook op de kansen die aan jongeren moeten gegeven worden. "Sommige mensen kunnen zeker nog een waardevolle bijdrage leveren," zegt Ilse Remy van de christelijke vakbond. "Maar we willen ook aan jongeren kansen geven om hun loopbaan te starten en uit te bouwen. Met de huidige besparingen binnen de overheidssector, zijn die mogelijkheden al heel fel beperkt.Ā  "

Meest gelezen