Exxon kondigt ongeziene miljardenafschrijving aan: fossiele zwanenzang of tijdelijke trend?

De Amerikaanse oliegigant gaat zijn gasactiviteiten herwaarderen, nadat het meer dan 2,3 miljard dollar verlies draaide in de de eerste drie kwartalen van het jaar. Dat is een historische beslissing die wijst op een omslag in de energiesector. Maar is die omslag blijvend?

De Texaanse ‘supermajor’ laat een investeringsplan varen, waarbij de olie- en gasproductie fameus zou opgekrikt worden tegen 2025. In 2018 kondigde CEO Darren Woods een investering aan van 230 miljard dollar, wat zou resulteren in een miljoen vaten olie of gas per dag extra. Na een horrorjaar voor de fossiele sector, is daar simpelweg de kasstroom niet meer voor. 

Beleggers lonken naar zon en wind

In de plaats daarvan gaat Exxon een waardevermindering van maar liefst 20 miljard doorvoeren op zijn gasactiviteiten. De waarde van aardgasvelden is in elkaar gezakt. Investeerders kiezen namelijk steeds meer voor energiebedrijven die inzetten op zon en wind. 

De ongeziene afschrijving van wat ooit het machtigste oliebedrijf van de VS was, markeert een duidelijke transitie in de energiesector. Begin oktober oktober werd Exxon officieel onttroond als het meest waardevolle Amerikaanse energiebedrijf. Niet door één van de andere ‘oil supermajors’, maar door NextEra Energy, een bedrijf dat gigantische wind- en zonneparken bouwt. 

Samenhang met pandemie

De trend wordt wel zwaar gestuwd door corona. De pandemie en de globale olieprijscrash hebben de transitie meer dan een duwtje in de rug gegeven. Die samenhang werd midden november geïllustreerd. Toen kwam er beloftevol nieuws van COVID-19-vaccins, en de beurswaarde van fossiele bedrijven schoot opnieuw als een pijl omhoog. NextEra was plotsklaps niet langer het meest waardevolle energiebedrijf in de VS. 

Toch lijkt een omslagpunt bereikt. Eerder dit jaar hebben concurrenten van Exxon, zoals Shell en BP, ook astronomische bedragen afgeboekt van hun olie- en gasinvesteringen. Door de zware verliezen die ze dit jaar geleden hebben komt het dividend onder druk te staan. Olieconcern Shell heeft het winstaandeel al verlaagd, voor de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog. BP zag zich daar ook toe gedwongen.

Blijvende trend?

Daar hebben beleggers een broertje dood aan. Steeds meer kiezen ze voor bedrijven met groene adelbrieven. Gezien de maatschappelijke trend van verduurzaming lijken die meer bestand tegen de toekomst. 

Het moet nog blijken of die omslag een blijver is. De lobby van de fossiele sector is nog steeds oppermachtig. Zodra er door het vaccinnieuws licht aan het einde van de coronatunnel komt, wenden beleggers zich blijkbaar opnieuw tot bedrijven uit de ‘oude economie’. De olieprijs is daardoor al aan een herstel bezig. Shell kon vorige maand zijn aandeelhouders opnieuw in de watten leggen, zes maanden na de dividendverlaging. Bovendien is de wereldeconomie nog (lang) niet op een punt dat het zonder olie of gas kan. 

De toekomst zal uitwijzen of Exxon zijn investeringsplan van 230 miljard in de vriezer, dan wel in de vuilbak plaatst. 

Meer