Verenigd Koninkrijk keurt als eerste Pfizer-vaccin goed

 ©  AFP

Het Verenigd Koninkrijk heeft het coronavaccin van Pfizer en BioNtech als eerste ter wereld goedgekeurd voor gebruik. Volgende week volgen waarschijnlijk al de eerste inentingen.

kma

Het Britse agentschap voor geneesmiddelen, Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA), heeft woensdag bevestigd dat het Verenigd Koninkrijk het coronavaccin van Pfizer en BioNTech heeft goedgekeurd. Het vaccin zal vanaf volgende week in heel het VK beschikbaar zijn.

De eerste inentingen kunnen binnen enkele dagen al beginnen voor mensen in risicogroepen. Hiervoor hebben de Britse deskundigen een voorlopige prioriteitenlijst opgesteld die gericht is op mensen die het grootste risico lopen. Bovenaan staan bewoners en het personeel van woonzorgcentra, gevolgd door mensen boven de 80 jaar en andere gezondheidswerkers. ‘We geven prioriteit aan de ouderen, mensen in woonzorgcentra en hun verzorgers’, zegt de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock. Hancock zegt ook dat er grote centra worden opgesteld waar de vaccinaties kunnen plaatsvinden.

Het Verenigd Koninkrijk heeft 40 miljoen doses besteld, genoeg om zo’n 20 miljoen mensen te vaccineren, aangezien twee inentingen nodig zijn van het Pfizer-vaccin. De reeds beschikbare vaccins, dat zijn er 10 miljoen, zullen onder een vijftigtal ziekenhuizen verdeeld worden.

Hancock erkent dat het Pfizer-vaccin logistieke moeilijkheden met zich meebrengt. Het vaccin moet bij een temperatuur van -70 graden Celsius bewaard worden, al kan het wel enkele dagen bewaard worden op 2 tot 8 graden.

Andere kandidaat-vaccins op komst

Het Amerikaanse farmabedrijf Moderna heeft afgelopen maandag zijn kandidaat-coronavaccin voor goedkeuring voorgelegd aan de Amerikaanse en Europese autoriteiten. Het Moderna-vaccin is 94,1 procent doeltreffend bij het voorkomen van een infectie met covid-19.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft dinsdagmiddag de timing vrijgegeven over de beoordeling van de eerste kandidaat-coronavaccins. Daaruit blijkt dat ten laatste op 29 december de knoop wordt doorgehakt over de goedkeuring van het eerste vaccin, het kandidaat-vaccin van de Amerikaans-Duitse samenwerking Pfizer/BioNTech. Op 12 januari volgt dan het finale advies over de tweede vaccinkandidaat, dat van Moderna.

De Europese Commissie bereikte de voorbije weken al een akkoord met de bedrijven over de prijszetting en recent besliste ons land dat het vaccin aan iedereen gratis ter beschikking zal worden gesteld. Ook van een terugbetaling is dus geen sprake meer, waardoor beide klassieke tussenstappen wegvallen.

In België kan de vaccinatie tegen het coronavirus pas na Nieuwjaar beginnen.