Direct naar artikelinhoud
Slovakije

Machtige Slovaakse oligarch opgepakt in zaak vermoorde journalist

Foto's van de vermoorde journalist Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova bij een wake voor de twee.Beeld AP

De Slovaakse politie heeft dinsdag één van de rijkste en machtigste mannen van het land opgepakt in de zaak rond de moord op de 27-jarige journalist Jan Kuciak en zijn verloofde in februari 2018. Volgens Slovaakse media gaat het om de spectaculairste gebeurtenis tot dusver in het onderzoek naar de moorden.

en

Jaroslav Hascak, die de financiële groep Penta beheert, geldt al meer dan twintig jaar als één van de machtigste en rijkste mannen in Slovakije. De nieuwssite waar Kuciak voor werkte publiceerde ene artikel waarin stond dat Hascak in het geheim een deal had gesloten met politici om bewijsmateriaal tegen hem verborgen te houden in ruil voor geld. 

Hascak is nu opgepakt in de zaak rond de moord op Kuciak en zijn verloofde begin 2018. Tegen journalisten verklaarde Hascak dat hij niet weet waarvan hij precies wordt beschuldigd.

Penta is één van de voornaamste spelers op de vastgoedmarkten in Slovakije, Tsjechië en Polen. De groep bezit ook banken en financiële bedrijven in Tsjechië en Slovakije, belangrijke aandelen in Slovaakse en Tsjechische media, een ziektekostenverzekeraar en verschillende privéklinieken en poliklinieken. 

Daarnaast vallen ook nog apotheekketens en een ambulancedienst in Slovakije onder het bedrijf.

Twitter bericht wordt geladen...