RECEPT. Spicy zalm, paprikasaus en pestopatatjes
Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma Cook ensemble. Deze keer op het menu: spicy zalm, paprikasaus en pestopatatjes.
Boodschappenlijst
Zalm met kruidenkorst
2 porties zalmfilet
2 kl gemengde peperbollen
1 kl venkelzaad
1 kl komijnzaad
1 kl korianderzaad
grof zout
scheut olijfolie
Paprikasaus
150 g gegrilde rode paprika (uit bokaal, uitgelekt)
1 ui
2 el tomatenpuree
een scheut (volle) room
scheut olijfolie
snuif cayennepeper
zout
Pestopatatjes
500 g aardappelen (bloemig, geschild)
3 el groene pesto
een scheutje melk
1 teen look
een scheutje olijfolie
peper en zout
Extra
4 el uienconfituur
Specifiek materiaal
• een vijzel of een hamer
• een staafmixer
• een aardappelstamper
Bereiding
Pestopatatjes
• kook de geschilde aardappelen gaar in water met een snuif zout
• giet af en voeg een geplet of versnipperd teentje knoflook toe
• stamp de aardappelen tot puree met wat melk en olijfolie
• roer er de groene pesto door
• kruid met peper en zout en houd warm
Paprikasaus
• snipper de ui fijn en stoof glazig in een scheutje olijfolie
• snijd de stukken opgelegde rode paprika in stukjes en doe ze bij de ui
• voeg later wat tomatenpuree toe laat kort even bakken en voeg de room toe
• mix de paprikasaus glad en kruid met wat cayennepeper en zout
Zalm met kruidenkorst
• meng de 4 specerijen (peper, venkel, komijn en koriander) en maal of stamp ze fijn
• doe de kruidige mix in een schaaltje en leg de zalm erin op de ‘binnenzijde’ van de filet ( dus niet de velkant)
• druk aan tot er een compact specerijenkorstje op de zalm kleeft
• verhit olijfolie in een pan en bak de zalm eerst op de gekruide zijde en strooi tussendoor een snuif grof zout over de vis
• draai de zalmporties na een paar minuten om en zet het vuur zachter (de baktijd hangt af van je voorkeur: eerder een beetje ‘bleu’ of meer doorbakken)
Afwerking & serveren
• schep pestopuree op het bord leg er een stuk zalm bovenop en lepel er paprikasaus rond
• werk af met lepeltjes warme uienconfituur
Cook ensemble, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.