Cash geld verliest steeds meer terrein

Cash geld verliest steeds meer terrein als betaalmiddel in ons land, zo blijkt uit een onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) naar het betaalverkeer in de eurozone. Voor gemiddeld 58 procent van de betalingen in 2019 in België werd cash gebruikt. In 2016 was dat 63 procent.

Als gekeken wordt naar de waarde van de transacties, vertegenwoordigen contante betalingen 33 procent in België. Bij een cashbetaling (in de winkel of tussen particulieren) geeft de Belg gemiddeld minder dan 20 euro uit, bij een betaling met kaart is dit ruim 30 euro.

In de eurozone gebeurt gemiddeld nog altijd 73 procent van de betalingen cash. In 2016 was dat 79 procent. Het onderzoek toont grote verschillen aan tussen het noorden en het zuiden van Europa, waar contante betalingen nog zeer dominant zijn.

Achterstand België cashloze betalingen

Maar de daling van cash in België gaat wel minder snel dan bijvoorbeeld in Nederland, Oostenrijk, Finland en zelfs Frankrijk.

En ook inzake contactloze betalingen loopt België fel achterop. Slechts 16 procent van de Belgische ondervraagden betaalde in 2019 zonder dat een kaart in een betaalterminal moest worden ingevoerd. In het eurogebied waren contactloze betalingen goed voor 39 procent van alle betalingen met een kaart.

Voor online aankopen verkoos ruim 49 procent van de Belgen een betaalkaart en 20 procent verkoos een elektronische betalingsoplossing. In 2019 deed de Belg gemiddeld 0,2 onlineaankopen per dag, dat is boven het gemiddelde van de eurozone (0,15 aankopen).

Impact coronapandemie

Verwacht wordt dat de coronapandemie betalen met kaart nog verder zal stimuleren. Uit een tussentijdse rondvraag midden dit jaar zegt meer dan de helft van de Belgische respondenten dat ze minder gebruikmaken van contant geld sinds de uitbraak van de pandemie.

De ECB verwacht dat die trend ook na de pandemie nog even zal aanhouden, al blijft het langetermijneffect onduidelijk. ‘Voor ons is het belangrijk dat de consument vrij kan kiezen hoe hij betaalt. Ons doel is de aanvaarding en toegang tot cash geld veilig te stellen en tegelijk innovaties in het elektronische betaalverkeer aan te moedigen’, klinkt het.

Meer